Štyridsaťročného muža vyšetrili na Hodonínsku, ktoré susedí s našim Záhorím. Okrem neho prijali s údajnou nákazou aj americkú turistku v Prahe a staršiu ženu v Hradci Králové. U turistky nákazu potvrdili, leží na infekčnej klinike. Údajne sa nakazila, keď jedla počas pobytu v Nemecku zeleninové šaláty. U druhej ženy EHEC vyvrátili. U muža sa predpokladá, že zrejme o ochorenie spomínanou baktériou nejde. Podobné prípady zaznamenali aj v Košiciach, tam sa však tiež potvrdilo, že za chorobu nemôžu baktériu EHEC.
V Nemecku už nákaza pripravila o život 15 ľudí, vyše tisíc ľudí je nakazených. Prvý prípad úmrtia zaznamenali aj v Švédsku. Pritom úrady dnes zvýšili paniku, keď oznámili, že pôvodcom nie sú španielske uhorky ako sa predpokladalo. Naše ministerstvo ihneď vydalo varovanie, že si majú ľudia dávať pozor pri konzumácii zeleniny a ovocia.
Ako sa môžete chrániť?
· Dôkladné umývanie a šúpanie zeleniny.
· Vystríhať sa krížovej kontaminácii (nože, taniere, kuchynské náradie a ruky ) Pri dotyku rúk so zeleninou počas jej čistenia je tu riziko ďalšieho šírenia mikroorganizmu v kuchyni. Po ošúpaní zeleniny pred jej ďalšou úpravou opláchnuť zeleninu a umyť ruky až potom zeleninu ďalej spracovávať
· Umývať si ruky po každom použití toalety, výmene plienok a pred prípravou a požívaním jedla
· Počas cesty do Nemecka v tomto období sa neodporúča konzumovať surovú zeleninu a zeleninové šaláty.
· V prípade návratu z cesty v Nemecku alebo inej z dotknutých krajín a prejavenia sa príznakov ochorenia okamžite vyhľadať lekársku pomoc a informovať o predchádzajúcom pobyte v cudzine.
V Nemecku už nákaza pripravila o život 15 ľudí, vyše tisíc ľudí je nakazených. Prvý prípad úmrtia zaznamenali aj v Švédsku. Pritom úrady dnes zvýšili paniku, keď oznámili, že pôvodcom nie sú španielske uhorky ako sa predpokladalo. Naše ministerstvo ihneď vydalo varovanie, že si majú ľudia dávať pozor pri konzumácii zeleniny a ovocia.
Ako sa môžete chrániť?
· Dôkladné umývanie a šúpanie zeleniny.
· Vystríhať sa krížovej kontaminácii (nože, taniere, kuchynské náradie a ruky ) Pri dotyku rúk so zeleninou počas jej čistenia je tu riziko ďalšieho šírenia mikroorganizmu v kuchyni. Po ošúpaní zeleniny pred jej ďalšou úpravou opláchnuť zeleninu a umyť ruky až potom zeleninu ďalej spracovávať
· Umývať si ruky po každom použití toalety, výmene plienok a pred prípravou a požívaním jedla
· Počas cesty do Nemecka v tomto období sa neodporúča konzumovať surovú zeleninu a zeleninové šaláty.
· V prípade návratu z cesty v Nemecku alebo inej z dotknutých krajín a prejavenia sa príznakov ochorenia okamžite vyhľadať lekársku pomoc a informovať o predchádzajúcom pobyte v cudzine.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára