Join nemare's empire

utorok 20. septembra 2011

Osud Európy sa napĺňa: Už aj Taliansko mieri do krachu!

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra Standard and Poor's v pondelok zhoršila hodnotenie úverovej dôveryhodnosti Talianska. Rating dlhodobých záväzkov agentúra znížila z úrovne A+ na A. O jeden stupeň na úroveň A-1 zo stupňa A-1+ agentúra zhoršila aj rating krátkodobých záväzkov krajiny. Výhľad ratingov je negatívny.

Agentúra Standard and Poor's začala proces revízie talianskych ratingov v máji. V zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedla, že výhľad tretej najväčšej ekonomiky eurozóny sa zhoršuje a vyjadrila aj obavy, či stredo-pravý kabinet premiéra Silvia Berlusconiho dokáže reagovať na krízu efektívne. Taliansko ťaží aj vysoká úroveň verejného dlhu, ktorý dosahuje až 120 % hrubého domáceho produktu krajiny a jeho miera patrí medzi najvyššie na svete.
Taliansky premiér Silvio Berlusconi označil rozhodnutie agentúry za nezodpovedajúce realite a vyhlásil, že jeho vládny kabinet už pripravuje opatrenia na podporu hospodárskeho rastu. "Zdá sa, že Standard & Poor's sa pri svojich hodnoteniach riadila skôr novinovými článkami ako realitou, a zdá sa, že (agentúru) negatívne ovplyvnili politické úvahy," uviedol premiér vo vyhlásení. Podľa Berlusconiho Taliansko už prijalo konsolidačný program s cieľom vyrovnať do roku 2013 štátny rozpočet a pripravuje opatrenia na podporu ekonomiky, ktoré prinesú výsledky v krátkodobom až strednodobom horizonte.
Talianska vláda minulý týždeň presadila úsporný plán v objeme 59,8 mld. eur a zaviazala sa vyrovnať do roku 2013 štátny rozpočet. Program kombinujúci zvyšovanie daní a výdavkové škrty však pred definitívnym schválením v parlamente prešiel rozsiahlymi úpravami. Standard and Poor's zároveň pripomína, že hlavným problémom Talianska zostáva dlhodobo stagnujúca ekonomika.
"Sme presvedčení, že dosiahnutie revidovaných fiškálnych cieľov vlády bude vzhľadom na doterajšiu spomalenú aktivitu v talianskej ekonomike náročné," uviedla agentúra vo vyhlásení.
Medzinárodná ratingová agentúra Moody's v utorok odmietla komentovať rozhodnutie Standard and Poor's o znížení hodnotenia úverovej spoľahlivosti Talianska. Moody's reviduje rating krajiny s možnosťou jeho zníženia a v piatok sa vyjadrila, že o prípadnom zhoršení hodnotenia Ríma rozhodne v priebehu najbližšieho mesiaca.
V reakcii na zníženie ratingu Talianska vzrástli výnosy z jeho vládnych dlhopisov a zvýšilo sa aj rozpätie medzi výnosmi z desaťročných talianskych a nemeckých vládnych dlhopisov. Výnosy z desaťročných talianskych dlhopisov poskočili o 13 bázických bodov na 5,72 %, zatiaľ čo výnosy z dvojročných dlhopisov vzrástli o 12 bázických bodov na 4,41 %. Rozpätie medzi výnosmi z desaťročných talianskych a nemeckých vládnych dlhopisov sa v utorok vyšplhalo o 17 bázických bodov na 387 bázických bodov.
Zvýšila sa aj cena päťročných derivátov CDS (credit default swap) na poistenie záväzkov talianskej vlády, a to o 27 bázických bodov na úroveň 515 bázických bodov. Informovala o tom agentúra Markit. Znamená to, že päťročné poistenie talianskych vládnych dlhopisov v hodnote 10 mil. eur stojí 515 tis. eur.

http://www.topky.sk/cl/7/1287240/Osud-Europy-sa-naplna--Uz-aj-Taliansko-mieri-do-krachu-

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára