Join nemare's empire

streda 14. septembra 2011

Vojna v Európe? Po páde eura je všetko možné



Tusk a Rostowski
Podľa poľského ministra financií Rostowského v prípade krachu eurozóny nebude môcť EÚ prežiť, čo prinesie "všetky možné dôsledky". Nevylučuje ani vojnový stav.väčší obrázokAutor: SITA/A
Štrasburg - Možnosť vojny v prípade rozpadu Európskej únie v dôsledku finančnej krízy naznačil v stredu poľský minister financií Jacek Rostowski, krajina ktorého predsedá v súčasnosti dvadsaťsedemčlennému bloku.
Minister pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu vyhlásil, že v prípade krachu eurozóny nebude môcť EÚ prežiť, čo prinesie "všetky možné dôsledky".
Rostowski následne novinárom na tlačovej konferencii povedal, že svojimi vyhláseniami chcel poukázať na vážnosť situácie. Európski predstavitelia si musia podľa neho uvedomiť rozsah krízy, ktorá môže viesť k nepredstaviteľným situáciám. "Ak eurozóna zmizne, je tu veľké riziko, že Európska únia túto situáciu tiež nedokáže prežiť," povedal Rostowski.
Obrovským úspechom Európy je podľa neho "politický mier, ktorý však nie je večný". "Ak neprijmeme dobré rozhodnutia, história sa môže kruto obrániť proti nám," uzatvára poľský minister financií Rostowski.

Eurozóna bez Grécka? 

"Akokoľvek sa na to pozeráte, je úplne jasné, že bankrot alebo odchod Grécka z eurozóny by priniesol dramatické ekonomické, sociálne a politické náklady, a to nielen pre Grécko ale aj pre všetky členské štáty eurozóny a členské krajiny EÚ a tiež pre našich globálnych partnerov," pripustil podobný vývoj aj eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna.
"Dovoľte mi, aby som povedal niečo k názorom, že Grécko bude bohatšie mimo eurozóny. Rozhodne nesúhlasím. Ani Grécko ani eurozóna by neboli bohatšími," dodal. 
Grécko nepokoje
Grécko pomoc členských štátov EÚ potrebuje. Tie sú však opatrné, chcú garancie.väčší obrázokAutor: SITA/AP

Barosso: Čelíme výzvam

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vystúpil v stredu pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu označil súčasnú situáciu za "najväčšiu výzvu našej generácie".
"Toto je boj o pracovné miesta a prosperitu rodín vo všetkých členských štátoch únie. Toto je boj o ekonomickú a politickú budúcnosť Európy," začal svoj príhovor k poslancom EP predseda Európskej komisie.
Upozornil, že snahy o riešenie súčasnej ekonomickej krízy sú bojom o to, čo vlastne bude znamenať Európa vo svete a bojom o to, ako sa dokončí európska integrácia.
"Za súčasnej kakofónie kritík, protikritík a magických riešení, ktoré sú ponúkané na dennej báze, pravda je taká, že konkrétne, solídne a priechodné riešenia už boli ponúknuté," vyhlásil Barroso s tým, že ide o závery summitu eurozóny z 21. júla. Priznal však, že tieto riešenia trvajú dlho a neboli všetky rozpracované a implementované, aj preto na pôde EP vyzval všetkých členov eurozóny, aby splnili svoje sľuby a záväzky a ratifikovali do konca septembra dohodnuté záležitosti na summite z 21. júla.

Ilúzie o Grécku

Riadená reštrukturalizácia gréckeho dlhu je ilúziou aj podľa šéfa Generálneho riaditeľstva Európskej komisie (EK) pre hospodárske a menové záležitosti Marca Butiho. Zároveň dodal, že riziko nákazy je obrovské.  
"Existujú dve ilúzie o Grécku. Prvou je, že dokáže zvládnuť riadenú reštrukturalizáciu," vyhlásil Buti s odkazom na júlový plán týkajúci sa dobrovoľnej účasti súkromného sektora na reštrukturalizácii gréckeho dlhu. "Boli s tým ťažkosti, ale je to správny smer," dodal.
Druhou ilúziou podľa neho je, že grécke dlhové problémy môžu byť izolované od ostatných krajín.

Odhodlaní pomôcť Grécku

Predstavitelia eurozóny už totiž pohrozili, že Grécku nevyplatia šiestu tranžu v rámci núdzových úverov, pretože krajina neplní plány vo fiškálnej oblasti.
Hovorkyňa francúzskej vlády Valerie Pecresse však uviedla, že Sarkozy počas zasadania vlády vyhlásil, že on a nemecká kancelárka sú odhodlaní Grécku pomôcť.
"Opätovne potvrdil pevnosť francúzsko-nemeckého partnerstva pri obrane eurozóny," uzavrela.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára