Join nemare's empire

štvrtok 6. októbra 2011

Deň po: Čo nastane po krachu Grécka

Po riadenom bankrote Grécka budú rozhodujúce kroky Európskej centrálnej banky.
Bude sychravý piatkový podvečer. Najdôležitejšie svetové burzy budú s najväčšou pravdepodobnosťou už pár hodín zavreté. No na pôde Európskej komisie vystúpia najdôležitejší európski politici so zásadným prejavom: „Grécko už dlhšie nie je schopné splácať svoje dlhy a vyhlasuje platobnú neschopnosť.“ Čo sa stane potom? Grécko dočasne pozatvára niektoré svoje banky, Európska centrálna banka zrejme poruší pravidlá a začne do nich nalievať peniaze, a na trhoch nastane panika.
Kľúčová bude príprava Oznámenie síce nebude avizované dopredu a istá miera neočakávanosti je nutná, ale pre finančné trhy by to nemala byť správa z jasného neba. „Politici budú finančné trhy na bankrot Grécka dopredu pripravovať,“ hovorí Kamil Boros, analytik spoločnosti X-Trade Brokers. Z politických kuloárov ujdúinformácie
, koľko z gréckeho dlhu by sa malo odpísať, a koho všetkého by to malo postihnúť, rovnako sa dopredu naznačí, ako by na takúto udalosť reagovala Európska centrálna banka.
Prvé kroky vedúce k tomuto procesu
 môžeme pozorovať už dnes. „Európska centrálna banka už rozšírila kolaterál, ktorý je ochotná akceptovať a rozšírený euroval má mať možnosť zachraňovať okrem štátov aj banky,“ hovorí analytik inštitútu INESS Juraj Karpiš. „V prvý deň by už mali byť rozhodnutia dopredu známe a nemali by byť prekvapením,“ myslí si riaditeľ Inštitútu hospodárskej politiky
 František Palko.
Protesty v Grécku. Snímka: Reuters
Navyše, okamžite po vyhlásení gréckeho bankrotu vyhlásia európski politici, že ide o dopredu a dobre pripravenú akciu
, ktorú majú plne pod kontrolou
 a urobia všetko pre to, aby situáciu udržali pod kontrolou. Otázkou bude, do akej miery im finančné trhy uveria.
Banky pod paľbou Víkend, ktorý príde po tomto oznámení, bude dôležitý hlavne pre to, aby banky mali čas pripraviť sa na nepríjemnosti, ktoré ich po tomto kroku čakajú. Pod najväčším tlakom budú grécke banky, ktoré sú významnými držiteľmi gréckych štátnych cenných papierov, a tým pádom sa automaticky dostanú na šikmú plochu. Grécko navyše nebude mať dosť peňazí na to, aby tieto banky samo nadopovalo peniazmi a pôžička v tom čase nebude absolútne prichádzať do úvahy. „Tu bude musieť byť pripravená Európska centrálna banka akceptovať grécke cenné papiere a ochotná takto naliať likviditu do gréckych bánk,“ hovorí Boros. Čo, podľa analytikov, bude ochotná urobiť, aj keď dnešné pravidlá to vyslovene zakazujú. Ak by to totiž nespravila, Grécko by muselo vytvoriť vlastnú centrálnu banku a v podstate vystúpiť z eurozóny.
Dočasne sa môže stať, že v prvých hodinách po zverejnení bankrotu sa v Grécku zavrú banky, alebo sa obmedzí výber hotovosti, ktorý bude možné z gréckych účtov vyberať. Táto situácia by trvala iba dovtedy, kým by tlak na banky nepoľavil a ľudia by sa neupokojili.
Trhy čaká schizofrénia Ako na túto správu zareagujú finančné trhy, bude závisieť od toho, ako ich na to politici pripravia. Ak bude tento krok zahmlený rôznymi scenármi budúceho vývoja, alebo ak sa bude špekulovať o tom, že niektorí veritelia budú pri krachu preferovaní, nastane na trhoch panika. A tá sa neobmedzí iba na Grécko, ale veľmi ľahko sa môže preniesť aj do štátov, ktorých banky v Grécku investovali. Príkladom je dianie okolo belgickej Dexie. Základný problém, ktorý sa bude musieť po krachu Grécka vyriešiť, je skrátka bezpečnosť európskeho bankového sektora,“ hovorí Martin Prokop zo spoločnosti Next Finance.
Ak by, naopak, politici dokázali jasne vysvetliť, čo sa bude diať, môže sa situácia mierne upokojiť. Riešenie problému totiž môže byť lepšie ako dlho trvajúca neistota. Hlavne v momente, keď by straty bánk boli už dopredu sčasti zohľadnené.
Problémy však môžu nastať na dlhopisových trhoch ostatných krajín s dlhovými problémami. Ak skrachovalo Grécko, nikto nebude vedieť zaručiť, že sa o pár týždňov alebo mesiacov nevydá rovnakou cestou aj Portugalsko. Hlavne, ak reštrukturalizácia dlhu dopadne relatívne dobre. Aj preto sa dá očakávať, že v prvých dňoch po krachu Atén prudko vzrastú rizikové prirážky na dlhopisy okolitých štátov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára