Join nemare's empire

pondelok 10. októbra 2011

Je koniec, niet cesty späť


Americké akciové indexy vykročili do nového kvartálu "medveďou labou": Dow Jones -2,36%, Nasdaq -3,29%, S&P500 -2,85%. Ecofin nepriniesol pre akciový trh žiadne dobré správy a Dexia má nábeh sa stať európskym Lehmanom.
1. Európski polici včera jasne naznačili, že euroval sa nebude zväčšovať a pákový EFSF je "neprijateľný". Trh avšak očakával, že európski politici pochopia, že Grécko môže byť len predkrmom dlhovej krízy a záchranná sieť bude musieť oveľa väčšia. Problémom je aj ďalšia grécka tranža, ktorá bude najskôr schválená 13. októbra. Niektorí ministri financií uviedli, že tento týždeň sa o nej rokovať nebude. Grécko už čoskoro nebude mať peniaze pre platenie svojich záväzkov a bez ďalšej tranže sa dostane určite do bankrotu.
2. Belgicko - francúzsky bankový kolos Dexia sa dostal do problémov. Banka s portfóliom 120% francúzskeho HDP patrí k bankám "too big to fail" a jej bankrot by mohol spustiť domino efekt. Dnes sa francúzska a belgická vláda zaručila za vklady v banke. Samotná banka má prejsť výraznou reštrukturalizáciou a najhoršom prípade sa má rozdeliť na dve banky. Pričom jedna z nich bude držať "problémové" aktíva. Dexia asi nebude novým Lehmanom, pretože štáty urobia všetko potrebné, aby tento bankový dom zachránili.
3. Index nákupných manažérov výrobného sektora v USA, skončil nad očakávaniami trhu. Pozitívne skončili aj stavebné výdavky. Včerajšie makroekonomické výsledky nakoniec nezastavili prepad na akciových trhoch aj kvôli negatívnej revízií globálnej ekonomiky od Goldman Sachs. Trh reaguje na pozitívne makrodáta len miernym rastom.

Dlhová bublina čoskoro praskne

Európsky finančný systém sa približuje k skaze a prasknutie dlhovej bubliny je čoraz viac reálnejšie. Snahy západných vlád o (ne)konečnú záchranu finančného systému narazil na "dlhový múr". Európske krajiny sa začínajú stávať insolventné a odkázané na záchranné mechanizmy ako EFSF, čiže Nemecko a Francúzsko (ručia za  polovicu EFSF). Trh poslal akciové trhy do červeného mora a analytici si položili jednoduchú otázku: Môžu vlády zachrániť všetky banky? Pravdepodobne nie.
Vytvorili sme svet, ktorého základom je dlh, úroky, páka a príliš malé rezervy. Práve fiškálna a dlhová kríza nám naznačuje, že súčasný systém nie je schopný vyriešiť súčasné problémy.
Rok 2008 priniesol najhlbšiu krízu od Veľkej depresie v 30. rokoch minulého storočia a zdá sa, že sme z nej nikdy nevyšli...

Proroci skazy

Nasledujúcich osem vyjadrení vystihujú súčasnú situáciu v ekonomike. Tieto vyjadrenia nie sú len od prorokov "skazy":
1. George Soros: "Finančné trhy smerujú do novej Veľkej depresie s nevypočítateľnými politickými dôsledkami. Autority v Európe stratili kontrolu nad situáciou".
2. Mohammed El-Erian (šéf PIMCO): "Sú tu jasné náznaky, že hrozí run na francúzske banky.Tie budú musieť drasticky prestavať svoju súvahu a to vrhne Európu do hlbokej finančnej krízy, ktorá bude znamenať recesiu".
3. Attila Szalay-Berzeviczy (šéf investičných služieb v Unicredit): "Jedinou otázkou ostáva, koľko dní budú naťahovať ECB a európske vlády bezvýchodiskovú situáciu v Grécku". 
4. Stefan Homburg (šéf nemeckého inštitút pre verejné financie): "Euro sa približuje k veľmi škaredému koncu a začína byť zjavné, že sa EMÚ sa blíži ku kolapsu".  
5. Alan Brazil (stratég Goldman Sachs): "Riešiť dlhovú krízu ďalším dlhom je nepochopenie problému".
6. Josef Ackermann (CEO Deutsche bank): "Je verejným tajomstvom, že viacero európskych bánk by neprežilo, ak by mali prehodnotiť štátne dlhopisy na základe trhových cien".
7. Ann Barnhardt (šéf Barnhardt Capital Management): "Je koniec. Už neexistuje cesta späť. Jediné, čo sa môže stať, je kolaps súčasného finančného systému. Ak si ale myslíte, že tento kolaps bude bez vojny, tak sa bohužiaľ, mýlite".
8. Lakshman Achuthan (ECRI): "Ak uvediem, že sme v recesii, znamená to, že proces sa naštartoval. Môžeme kričať a vystaviť veľmi veľký šek, ale to nepomôže".

Súčasný stav ekonomiky začína pripomínať veľkú depresiu. Otázkou je, ako to budú riešiť politici, keď príde čas na "lámanie chleba". Osobne som optimista a dúfam, že sa vojne vyhneme. Avšak deglobalizácia a rast regulácie je za dverami. Na druhej strane môže súčasná spoločnosť hľadať vykúpenie v nových technológiách.

Ekonómia nie je liekom

Ekonómia nie je odpoveďou na všetko, ako sa niektorý domnievajú. Naša spoločnosť bola zameraná na spotrebu, zisk, dlh a rast za "každú cenu". Ekonómovia urobili presne to, čo sme "chceli - čo sme zadali". Súčasný problém nie je len v ekonomike, ale v spoločnosti ako celku.
Myslieť si, že ekonómia je liek na súčasný problém je niečo podobné, ako veriť, že nám "chémia ukáže zmysel života". Ekonomická kríza nebude len katarziou trhu, ekonomiky, ale aj celej spoločnosti. Len tentokrát by z toho nemuseli nastúpiť noví diktátori.

Technický pohľad

 Index S&P500 včera prelomil úroveň 1100 bodov a vytvoril si možnosť poklesu k 1000 bodom. Akciový trh potvrdil, že makroekonomické dáta vníma len marginálne a v centre pozornosti sú: dlhová kríza a očakávania spoločností. Hlavný akciový benchmark môže dnes testovať 1078 bodov. Dnes je pravdepodobný ďalší prepad, kvôli prelomeniu psychologickej úrovne 1100 bodov. Výhľad je medvedí.


http://finweb.hnonline.sk/c3-53098390-kP0000_d-proroci-skazy-je-koniec-niet-cesty-spat-span-class-koment-komentar-span



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára