Join nemare's empire

nedeľa 12. júna 2011

Nočná mora gréckych bánk sa blíži

Zadlženému Grécku sa pravdepodobne nepodarí vyhnúť sa masívnemu runu na banky.

V Grécku možno čoskoro čakať masívny "run" na banky. Run je nočná mora všetkých bankárov a vlád. Run znamená hromadné výbery hotovosti. Vyzerá tak, že sa tvoria fronty pri bankomatoch a prepážkach, bankomaty sa vyprázdňujú a banky zatvárajú pobočky. Nahnevaní klienti sa snažia dobývať do uzavretých pobočiek - v nich však žiadne peniaze nie sú.
K runu dochádza zvyčajne na základe zvestí šírených medzi ľuďmi, že sa nejaká banka, alebo bankový sektor ako celok, dostáva do problémov. Ľudia si potom chcú vybrať peniaze včas, než sa banky uzatvoria z dôvodu nedostatku hotovosti. K runu dochádza preto, že banky naše peniaze v skutočnosti nemajú. Síce používame ľudovo úslovie "Mám v banke desaťtisíc" - ale naše peniaze sú na účte len napísané - výpis neznamená, že peniaze ležia v banke, výpis znamená, že toľko nám banka dlhuje. Banka naše peniaze požičala ďalej, prípadne za ne nakúpila cenné papiere.
Grécke banky sú na tom zle. V dôsledku hospodárskeho poklesu rastie počet nesplácaných úverov, väčšina bankami nakúpených dlhopisov sú obligácie gréckej vlády, ktoré rýchlo strácajú na hodnote, a vlastnú centrálnu banku, ktorá by mohla bankám v núdzi požičať na výplaty vkladov, už Gréci nemajú. Stále viac gréckych obyvateľov sa snaží radšej včas vybrať svoje peniaze, prípadne ich previesť do zahraničných bánk.
Keď dôjde k runu, položí to akúkoľvek banku. Žiadna banka nemá dosť bankoviek a mincí, aby všetky klientov vyplatila. V skutočnosti toľko bankoviek a mincí, aby sa nimi preplatila všetky bankové účty, ani neexistuje. Grécke banky by mohli svojich klientov vyplatiť jedine v prípade, že by dostali pôžičky v hotovosti od Európskej centrálnej banky, ktorá by peniaze vytlačila. Eurobankovky sa tlačia v Nemecku.
Európska centrálna banka by musela rozhodnúť o pôžičke gréckym bankám, objednať v tlačiarni na peniaze výrobu stoviek miliárd eur v hotovosti a odviesť ich lietadlom alebo loďou do Grécka. (tristo miliárd eur je tri miliardy sto-eurových bankoviek). Nie je isté, že by Európska centrálna banka takúto pôžičku poskytla. Tlač peňazí vždy vedie k inflácii a Európska centrálna banka je zmluvne viazaná udržiavať stabilnú cenovú hladinu. Nesmie ani robiť evidentne stratové obchody.
Rozhodujúce slovo v Európskej centrálnej banke má Nemecko a ochota Nemcov požičiavať Grékom ďalšie peniaze klesá a už vôbec nie sú Nemci naladení tomu kaziť menu tlačením peňazí. Možno dnes ľutujú, že vymenili stabilnú marku, na ktorú mohli byť hrdí, za euro. Run na banky v Grécku možno neprepukne dnes, ale je zrejme neodvratný.

http://finweb.hnonline.sk/c1-52065560-nocna-mora-greckych-bank-sa-blizi-span-class-koment-komentar-span

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára