Join nemare's empire

sobota 30. júla 2011

Bankrot začne telefonát z Fedu. Potom pôjde o dni

Barack Obama
Amerike hrozí bankrot. Nájdu republikáni a demokrati spoločnú cestu?väčší obrázokAutor: SITA/AP
00:00 | Dnes | Karel Toman, Aktuálně.cz
Washington/Praha - Nad Spojenými štátmi sa zmráka. Republikáni a demokrati sa totiž nevedia dohodnúť na navýšení vládneho dlhu.
Obamova administratíva potrebuje, aby jej zákonodarcovia zvýšili úverový strop o 2 až 2,5 bilióna dolárov.
Americkí poslanci sú však v tejto otázke rozdelení viac ako kedykoľvek predtým.
Kým konzervatívni republikáni kladú dôraz na ukončenie nekontrolovaných vládnych výdavkov, demokratické krídlo chráni výdavky na sociálne programy.
Prečítajte si: Kongres USA hľadá dohodu o zvýšení vládneho dlhu
Americký prezident Barack Obama skloňuje v súvislosti s aktuálnou situáciou v USA čoraz častejšie slovné spojenie ekonomický armagedon. Ak sa totiž obe strany nedohodnú, nebude vláda od 2. augusta schopná uhrádzať všetky svoje platby.
Pozrite sa, aký osud môže postretnúť jednu z najsilnejších ekonomík sveta.

Kongres Capitol Hill

Čierny scenár 

Dlh USA dosiahol 31. marca 14,27 bilióna dolárov. Dlhový strop je nastavený na 14,29 bilióna dolárov. Ekonomika v súčasnosti stagnuje, strop je preto potrebné zvýšiť, inak by Spojeným štátom podľa vtedajších odhadov došli peniaze už v júni.
Republikáni ovládajúci Kongres to ale opakovane odmietajú. Vláda preto účtovnými presuny financií posunula termín na 2. augusta. Dohoda o navýšenie stropu ale opakovane krachuje.
Náš "čierny scenár" počíta s tým, že politici budú hrať vabank a kompromis nenájdu. Spojenám štátom dôjdu peniaze a hrozí im platobná neschopnosť. Čo sa bude diať ďalej?


Timothy Geithner

Náraz na strop

Niekedy 2. augusta ráno zazvoní na ministerstve financií telefón. Zdvihne ho najskôr sám Timothy Geithner, aktuálny americký minister financií. Na druhom konci bude americká centrálna banka Fed.
V slúchadle sa ozve približne táto veta: "Projekcia príjmov a výdavkov účtu ministerstva financií ukazuje, že tento účet bude koncom dňa prečerpaný. Chcete naň vložiť ďalšiu sumu alebo zrušiť niektoré plánované platby?"
Tento telefonát predpisuje Fedu zákon, ktorý mu nariaďuje zabrániť ministerstvu financií, aby svoj účet presiahlo. Čo minister odpovie a čo sa bude diať od tejto chvíle, je už vec politických rozhodnutí.


Dolár

Hra sa začína

Úplne "na suchu" ale vláda nezostane. Jej daňové príjmy za august dosiahnu zhruba 170 miliárd dolárov. Do 15. augusta však bude musieť splatiť dlhopisy, poukážky a úroky spolu za 240 miliárd dolárov. Minister financií tak bude musieť začať voliť, kto dostane prednosť.
Prvé splátky vládu čakajú už 4. augusta (dlhopisy za 90 miliárd a poukážky za 30 miliárd dolárov). Na tie snáď ešte peniaze nejako nájde. A aj keby nie, ratingová agentúra Fitch vopred ohlásila, že bankrot nevypíše.
Zníži síce rating z AAA na B + , ale len tej konkrétnej emisii, ktorej sa oneskorí platba. "Začína tak hra na to, že sa nič nedeje," naznačil možný scenár ekonomický komentátor Jim Jubak z MSN Money.
Nižší rating USA by zamával americkou ekonomikou


Dôchodkyňa

Babičkin dôchodok

Vláda podľa splátkového kalendára musí 11. augusta splatiť dlhopisy za ďalších 90 miliárd dolárov. Dlhový strop stále nie je navýšený, USA si nemôžu požičať a minister financií začína odkladať platby.
Veriteľom, armáde, príjemcom platieb z vládnych fondov sociálneho zabezpečenia (napr. dôchodcovia), firmám, ktoré vláde predávajú všetko od počítačov po žiarovky.
"Povedzme to takto: ratingovej agentúre je úplne jedno, či babička dostane svoj dôchodkový šek. Ide jej len o to, čo bude s vládnymi dlhopismi," naznačila analytička BBC Stephanie Flandersová, kde začne minister šetriť najskôr.
Hra, ktorú komentátor Jubak nazýva "sebazáchovnou kombináciou odkladu a popretia, "pokračuje.
Neprehliadnite: Spojené štáty portugalské. USA asi EÚ bankroty závidia


Šeková knižka

Platby štátom 

Na úrokoch za dlhopisy musí vláda 15. augusta splatiť 29 miliárd. Pre dôveru veriteľov je to zásadný deň. Bude to aj priorita ministra financií, ktorý bude musieť peniaze odniekiaľ vziať. Ohrozené sú platby štátom federácie.
Bankrot v zmysle nesplnenia platobných záväzkov už nastal, oficiálne ho ale nechcú spustiť agentúry ani veritelia. V sieti pôžičiek vláde, poistiek proti ich zlyhaniu a predaji takto zviazaných balíčkov tretej strane sa totiž nikto nevyzná. Nevie preto, či by na konci netratil.
V hre pokračujú aj banky, vrátane centrálnych, inak by cena dlhopisov spadla dole a ony by tým zničili svoje aktíva. Ďalej hrajú aj zahraničné vlády, aby nemuseli banky zachraňovať z vreciek daňových poplatníkov.


graf ekonomika

Deň D

Deň, keď sa celá hra zosype, nastane, keď prvým veľkým hráčom prasknú nervy. Ak politici dlhový strop nezvýšia pár týždňov po 2. auguste, prídu problémy, ale nie neriešiteľné.
Ak pat potrvá dlhšie, môžu začať dlhopisy strácať na cene. Portfólioví manažéri sa začnú strážiť a prvý náznak, že niekto predáva väčšie množstvo amerických dlhopisov, môže byť signálom "opustiť loď" a predávať tiež. 
Hra na "nič sa nedeje" končí, nastáva neriadený bankrot, ktorého dôsledkom pravdepodobne bude globálna recesia. Už druhýkrát od pádu Lehman Brothers 15. septembra 2008 by vzišla od finančného produktu, ktorý sa tešil najlepším známkam ratingových agentúr. Zatiaľ ide o hypotetický scenár.


usa, vlajka

Uzatvárajte stávky  

Na čierne scenáre je zatiaľ skoro. Stephanie Flandersová z BBC si myslí, že americký dlh je taký veľký, že padnúť jednoducho nemôže. Aj keby bol ohrozený znížením ratingu vedúcim podľa pravidiel k výplate poistiek a hrozil by tak strhnutím lavíny, prepíšu sa podľa nej jednoducho pravidlá, aby k tomu nedošlo. To ale stále predpokladá usporiadaný a racionálnych sled udalostí.
Ak však politici čoskoro nedospejú ku kompromisu a nevymyslia vierohodný plán na financovanie krajiny, "bude potom jedno, či bankrotu niekto hovorí bankrot alebo 'krátkodobé úverové prerušenie'. Dlhopisový trh prehovorí, investori sa rozpŕchnu k východom a americký bankrot bude skutočný," varuje skúsený komentátor Jim Jubak.
Čítajte aj: Hrozí nám ekonomický armagedon, varuje Obama

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára