Join nemare's empire

sobota 30. júla 2011

Kríza v USA pokračuje. Senát zmietol plán republikánov

09:30 | Dnes | TASR
Washington - Sotva dve hodiny po tom, čo Snemovňa reprezentantov USA schválila plán republikánov ohľadne navýšenia dlhového stropu krajiny, Senát tento návrh zamietol.
V demokratmi ovládanom Senáte hlasovalo proti plánu 59 členov komory, zatiaľ čo podporu jej vyjadrilo iba 41 senátorov, pričom k demokratom sa pridalo aj niekoľko republikánov.
Bankrot začne telefonát z Fedu. Potom pôjde o dni
Demokrati odmietli plán z dôvodu, že návrh by si vyžadoval ďalšie náročné rokovania ohľadne dlhového limitu na začiatku budúceho roka, teda v období prezidentskej kampane.
V podobnom duchu sa nedávno vyjadril aj americký prezident Barack Obama, ktorý uviedol, že ďalšie kolo rokovaní by pred voľbami v novembri 2012 bolo neuskutočniteľné.
V Snemovni reprezentantov sa návrh, ktorý vypracoval republikánsky predseda komory John Boehner, dočkal podpory v pomere 218:210.

Dolár
Dlhový strop dosiahne USA 2. augusta, potom jej hrozí platobná neschopnosťväčší obrázokAutor: Shutterstock.com

Podľa návrhu sa dlhový limit mal okamžite zvýšiť zo súčasných 14,3 bilióna dolárov (desať biliónov eur) o 900 miliárd dolárov (625 miliárd eur).
Kongres USA hľadá dohodu o zvýšení vládneho dlhu
K druhému navýšeniu dlhového stropu v zatiaľ nekonkretizovanej výške malo dôjsť najneskôr do konca januára 2012. Súčasný dlhový strop dosiahnu USA v utorok 2. augusta. Ak sa republikáni a demokrati dovtedy nedohodnú, hrozí USA platobná neschopnosť.
V prípade urýchleného dosiahnutia kompromisu by mohol Senát o finálnom návrhu hlasovať už v pondelok alebo v utorok dopoludnia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára