Join nemare's empire

nedeľa 10. júla 2011

Realitná kríza v Amerike je späť

Trh s nehnuteľnosťami je zaplavený množstvom prázdnych domov, ktoré čakajú na kupcov.
Kríza nehnuteľností v Spojených štátoch sa vracia. Ich ceny v 20 veľkomestách klesli v marci na najnižšiu úroveň za posledných osem rokov. Index Case Shiller ratingovej agentúry Standard & Poor's (S&P), ktorý je špeciálne vytvorený na sledovanie pohybu cien vo vybraných veľkomestách, klesol na 138,16 bodu. Terajšie ceny vybraných nehnuteľností v nich sa porovnávajú s cenami v januári 2000. Ceny domov najsilnejšie klesli v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou a veľkým počtom exekúcií majetku.
Doteraz sa usudzovalo, že sa trh s nehnuteľnosťami po prasknutí bubliny s nimi v roku 2007 dostal na najhlbší bod poklesu v apríli 2009. Vtedy bola hodnota indexu Case Shiller 139,26 bodu.
David Blitzer, predseda indexovej komisie S&P dnes povedal, že najnovšia správa potvrdzuje, že v mnohých častiach krajiny dochádza v sektore k druhému poklesu. Ten je v Spojených štátoch aj synonymom návratu do recesie.
Trh s nehnuteľnosťami je zaplavený množstvom prázdnych domov, ktoré čakajú na kupcov. Mnohé banky už dokonca dali súhlas, aby sa nehnuteľnosti, ktorým hrozí vyvlastnenie, predali za nižšiu sumu, než im dlhujú ich nesolventní klienti. Nový trend vedie k ďalšiemu poklesu cien.
Problémy sa teraz objavili aj v oblastiach, ktoré sa najsilnejším dôsledkom krízy dlho úspešne vyhýbali. Prejavujú sa aj v Dallase, Denveri, Minneapolise a Clevelande. Ekonómovia ich pokladali za šťastnú oblasť, ktorá platí ako indikátor ďalšieho vývoja cien nehnuteľností v krajine.
Krátko po uverejnení údajov o vývoji cien nehnuteľností v marci vzrástla dnes cena zlata z 1533 USD (1065,69 eura) na 1538 USD. Euro voči doláru mierne posilnilo.
Podľa hlavného ekonomického šéfa spoločnosti MFR Inc. Joshuu Shapira pokles cien nehnuteľností bude pokračovať aj v ďalších štvrťrokoch.
Informovali o tom agentúra AP a nemecký denník Financial Times Deutschland.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára