Join nemare's empire

nedeľa 17. júla 2011

Nákaza sa šíri, obeťami už i Taliansko a Španielsko

Bratislava - Ani po schválení gréckeho úsporného balíčka, ktorý mal na čas dlhovú krízu zamiesť pod rohožku, sa situácia neupokojila. Dlhová kríza sa zaútočila na inom fronte - pod prudký predajný tlak sa začiatkom končiaceho sa týždňa dostali talianske a španielske dlhopisy.
Ich výnosy prudko rástli a v utorok sa pri desaťročných splatnostiach dostali v prípade talianskych k úrovniam šesť percent a v prípade španielskych k úrovniam 6,3 percent. V oboch prípadoch to boli najvyššie úrovne od vstupu do eurozóny.
Hoci sa spomínalo viacero faktorov, ako diskusie o spoluúčasti súkromných veriteľov na gréckom balíčku, nezhody v talianskej vláde ohľadom úsporných opatrení, či zníženie portugalského ratingu v predošlom týždni, podľa nášho názoru na tom ale malo nemalý podiel ukončenie druhej vlny kvantitatívneho uvoľňovania v Spojených štátoch.
Neprešlo ani niekoľko dní, čo americká centrálna banka FED prestala nalievať do finančného systému nové doláre a dlhopisy ďalších dvoch problémových krajín nedokázali nájsť kupujúcich. Vzápätí sa ale situácia upokojila a v utorok v dopoludňajších hodinách sa bez akýchkoľvek noviniek výnosy prudko padli.

Zasiahla Čína?

S veľkou pravdepodobnosťou sa jednalo o intervenciu, hovorí sa o dvoch možných subjektoch Európska centrálna banka a čínska centrálna banka People's Bank of China.
V čínskej ekonomike rastie riziko vzniku bubliny
Pokiaľ to bola ECB, tak sa to dozvieme už v pondelok, kedy budú zverejnené pravidelné štatistiky jej programu nákupu dlhopisov. Výnosy zo španielskych a talianskych dlhopisov sa do konca týždňa príliš nepohli a v piatok popoludní sa pohybovali okolo úrovne 5,9 , resp. 5,7 percent.
A to aj napriek tomu, že v Taliansku prešiel úsporný balíček, ktorý by mal do roku 2014 eliminovať deficit verejných financií.

Najvyšší dlh v eurozóne

Hoci sa ďalším problémovým krajinám o vyrovnanom rozpočte môže v súčasnosti len snívať, obavy ohľadom Talianska panujú predovšetkým z druhej najvyššej úrovne dlhu v eurozóne, 120 percent HDP a z rastúcich nákladov na obsluhu dlhu, ktoré sú dôsledkom rastúcich úrokov na dlhopisy, a tak ani tento balíček nepomohol vrátiť výnosy na úrovne z predošlých týždňov.
Nad eurom sa zmráka. Grécku nákazu dostalo Taliansko
Končiaci sa týždeň bol zaujímavý aj na ďalších frontoch v Spojených štátoch absolvoval dvojdňový maratón otázok a odpovedí šéf centrálnej banky FED Ben Bernanke, ktorý aj vzhľadom na minulotýždňové mimoriadne slabé dáta z trhu práce vyhlásil, že v prípade pokračovania ekonomického spomaľovania je FED pripravený opätovne zakročiť, čo v preklade znamená, že pokiaľ budú pokračovať slabé čísla, tak sa môžeme tešiť na tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania, teda nalievania dolárov do finančného systému.

Amerika nezlepšuje

A americké ukazovatele sa zatiaľ nezlepšujú, sklamal predovšetkým júlový index výrobnej dôvery v regióne New Yorku, ktorý sa s -4,6b. už druhý mesiac po sebe nachádza v zápornom teritóriu, výrobcovia teda aj naďalej pociťujú zhoršujúce sa ekonomické prostredie.
USA smerujú ku krachu, Obama vzýva veľkú dohodu
A júl pravdepodobne nebude dobrý mesiacom ani pre americkú spotrebu, University of Michigan index spotrebiteľskej dôvery sa prepadol zo 71,5b. na 63,8b.
Mimoriadne vysoké pohyby boli teda v dôsledku zlých správ tak pre euro, ako aj dolár, zaznamenané na eurodolári. Euro začalo týždeň nad úrovňou 1,42 dolára za dolár, vzápätí sa prepadlo pod 1,39, aby sa v piatok o 16. hodine pohybovalo na úrovni 1,4111.
Pre akcie to nebol dobrý týždeň, paneurópsky index EuroStoxx 50 klesol o 3,8 a širší americký S&P 500 o 2,3 percent. Aj v ďalšom týždni bude obchodovanie mimoriadne zaujímavé, pri výnosoch z talianskych a španielskych dlhopisov blízko úrovne šesť percent, je situácia v eurozóne mimoriadne vážna, a nové dáta ponúkne aj americká ekonomika, ktorá v súčasnosti nie je práve v najlepšej kondícii.

http://aktualne.centrum.sk/ekonomika/svet-a-ekonomika/clanek.phtml?id=1237733

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára