Join nemare's empire

nedeľa 17. júla 2011

Obama: K vyriešeniu krízy musia prispieť aj boháči

Aby sa vyhla bankrotu, musí Amerika prijať nepopulárne opatrenia na každej strane.
Americký prezident Barack Obama, ktorý sa nemôže dohodnúť s republikánmi v Kongrese na zvýšení stropu štátneho dlhu, vyzval k "vyváženému prístupu", ktorý by znamenal obete pre všetkých. V pravidelnom sobotňajšom rozhlasovom a internetovom príspevku tiež uviedol, že okrem úspor je potrebné sa zaoberať aj zdanením najbohatších Američanov.
Jadrom sporu sú rozdielne názory demokratov a republikánov na to, ako zamedziť ďalšiemu prudkému zadlžovanie krajiny. Republikáni, ktorí ovládajú Snemovňu reprezentantov, nechcú vláde povoliť ďalšie pôžičky bez rozsiahlych rozpočtových úspor. Obama s nimi v zásade súhlasí, požaduje však, aby ich sprevádzalo zvýšenie daní. To republikáni odmietajú.
"Musíme požiadať každého, aby zohral svoju úlohu, pretože sme súčasťou tej istej krajiny," vyhlásil Obama. "Bude potrebný vyvážený prístup, zdieľaných obetí a vôľa prijímať na každej strane nepopulárne opatrenia. To znamená míňať menej na domáce programy, utrácať menej za obranné programy a odstrániť niektoré daňové výnimky pre najbohatších Američanov."
Súčasný strop pre americký štátny dlh činí zhruba 14,3 bilióna dolárov. Vláda ho už dosiahla. Ak dohodu nedosiahne do 2. augusta, hrozí krajine bankrot. Vláda nebude mať na splátky dlhov alebo napríklad na výplaty dôchodkov a platy vojakov.
Ratingové agentúry už hrozia, že by bez rýchlej dohody mohli znížiť hodnotenie schopnosti USA splácať ich záväzky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára