Join nemare's empire

nedeľa 29. mája 2011

Cigaretám Petra a Mars hrozí koniec. Česi šetria

Tradičné české značky cigariet Start, Petra a Mars majú problémy. Predáva sa ich stále menej.

Potvrdzujú to ako ich výrobcovia, firmy Philip Morris a Imperial Tobacco, tak čísla výskumnej agentúry ACNielsen, konštatujú pražské noviny Mladá fronta Dnes.
Česi sa na čoraz drahšom fajčení snažia ušetriť a odkláňajú sa hlavne od lokálnych značiek v strednej cenovej hladine. To sa dotklo aj tradičných značiek koncernu Philip Morris, a to Start a Petra. Na priamu otázku, či firma neuvažuje kvôli ich poklesu o zastavení výroby , ako to vlani urobila napríklad so značkou Next, ktorú nahradil logom Philip Morris, nechcela šéfka komunikácie firmy Andrea Gontkovičová odpovedať. "Všetko detailne skúmame. Je ale pravda, že ľudia sú stále citlivejší na cenu," uviedla Gontkovičová.


Lokálne značky nahrádzajú Česi čo najlacnejšími "supermarketovými" cigaretami s nadnárodnou marketingovou podporou. Dávajú častejšie prednosť aj akciovým baleniam, v ktorých je viac ako 20 kusov cigariet, alebo si balia cigarety z tabaku.
"Spotreba sypaného tabaku pre ručnú výrobu cigariet sa vlani zvýšila o viac ako 20 %," potvrdil finančný riaditeľ Philip Morris ČR Daniel Gordon. Podľa neho je na príčine ekonomická situácia niektorých domácností v Česku.



Podobné problémy aj konkurenčný Imperial Tobacco so svojou značkou Mars. "Je to trend v celej strednej a východnej Európe. Tradičné značky sa nepodporujú, zatiaľ čo medzinárodné áno," skonštatoval konateľ Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára