Join nemare's empire

utorok 31. mája 2011

Nebezpečná nákaza je už v Česku


Nebezpečná nákaza črevnou baktériou, ktorá v Európe doteraz zabila najmenej 16 ľudí, je už u našich západných susedov. České úrady včera potvrdili, že testy u americkej turistky hospitalizovanej v pražskej nemocnici
boli pozitívne. Žena si ochorenie priviezla so sebou z Nemecka. Lekári tvrdia, že jej život nie je ohrozený. „Klinický stav pacientky je bez reálneho zlyhávania orgánov,“ oznámilo vo svojej správe české ministerstvo zdravotníctva.


Traja podozriví Američanka pricestovala do Česka v piatok s hnačkovým ochorením
a krvácaním. Rovnaké príznaky mali všetci pacienti
, u ktorých potvrdili smrtiacu baktériu Escherichia coli. Ženu vzápätí previezli na oddelenie infekčnej kliniky nemocnice Na Bulovke. Ide o špičkové pracovisko špecializované na infekčné, parazitárne a tropické choroby. „Pacientka jedla zeleninové šaláty počas svojho predchádzajúceho pobytu v severnom Nemecku,“ potvrdil hovorca českého rezortu zdravotníctva Vlastimil Sršeň.


Na podobné prípady je nemocnica pripravená. Aj po potvrdení baktérie u pacientky bude fungovať v normálnom režime. „Ochorenie sa totiž nešíri medzi ľuďmi,“ vysvetlil pre Hospodárske noviny hovorca nemocnice Jakub Hofmann.

Rovnaké príznaky sa prejavili aj u Čecha, ktorý bol v Belgicku a Nemecku na pracovnej ceste. U neho sa ochorenie vyskytlo minulý týždeň, v súčasnosti je už bez akýchkoľvek klinických problémov v domácom ošetrení. „Prípad sa preveruje preto, že tento človek pri preventívnej prehliadke povedal svojmu lekárovi, že
krv v stolici. Lekár odobral vzorky a poslal ich na vyšetrenie,“ uviedol hlavný hygienik Michael Vít.


Česi testujú aj staršiu pacientku, ktorá leží v nemocnici v Hradci Králové a trpela hnačkami.

Česi si vydýchli Naši susedia si včera vydýchli aj po správe, že za nákazu nemôžu španielske uhorky. Česká firma country life totiž dodala na trh asi 120 uhoriek španielskeho výrobcu. Tie sa k nám nedostali. „Na Slovensko distribuujeme produkty z nášho veľkoobchodu, zeleninu tam však nedovážame. Cez nás sa teda uhorky na Slovensko nemohli dostať. Odberatelia, ktorým sme rizikové uhorky dodali, ich preventívne stiahli z trhu
. Nepredpokladáme, že by ich odberatelia, ktorí majú svoje obchody, ďalej distribuovali na Slovensko,“ uviedla pre HN Helena Míšková zo spoločnosti country life.


Hoci uhorky za zákaz podľa najnovších testov nemôžu, českí inšpektori z nich odobrali vzorky a teraz ich spracúvajú.


„Podarilo sa nám vyhľadať len 32 zo 122 kusov uhoriek, ktoré boli dodané do obchodov. Ostatné si už kúpili zákazníci, ktorí ich buď zjedli, alebo vyhodili,“ pripomenul hovorca českej potravinovej inšpekcie Michal Spáčil.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára