Join nemare's empire

nedeľa 29. mája 2011

Wałęsa: Je čas na komunizmus XXI. storočia

„Je čas na komunizmus XXI. storočia," hovorí bývalý elektrikár z Gdaňskej lodenice V. I. Lenina, spolu organizátor slobodných odborov, predák Solidarity, nositeľ Nobelovej ceny za mier a poľský prezident, dnešní „dôchodca" Lech Wałęsa. Kto by čakal tieto slová práve od neho, nezpochybnitelného poľského a svetového symbolu boje proti komunizmu a jeho porážky.
Lech Wałęsa v týchto dňoch prišiel s takouto myšlienkou vo svojom fejtóne pre poľský portál Wirtualna Polska, v ktorom uvažuje o príčinách, dôsledkoch a riešeniach situácie, ktorá teraz nastala v krakonách severní Afriky.
„Venoval som celý život boju s komunizmom a nepripustil by som,“ píše Wałęsa, „že raz po rokoch budem volať po komunizme v novej podobe“. Situácie v Afrike to ale podľa mňa vyžaduje - „nenachádzam inou koncepciu,“ hovorí. Je vraj nutný plánovitý prístup k vyrovnaniu priepasti medzi ľuďmi a nerovnou úrovnou ich života. „V opačnom prípade všetci  spadneme do priepasti, celá civilizácia, bez rozdielu – chudobní i bohatí,“ varuje Wałęsa.
Vo svojom článku pripomína, že ide o rovnosť šancí a možností a dodáva, že na tuto zásadu sme zabudli na ceste rozvoja našej civilizácie. „Zabudli sme pri tom na úrovni lokálnej aj globálnej. Svet došiel do situácie, kedy 90 percent bohatstva je v rukách menej ako 10 percent ľudí. Takýto stav je dlhodobo nemožný, čo je vidieť v Afrike – a nejedná sa o pokojnú  cestu ku slobode a demokracii, krv tečie širokým a tragickým prameňom.“ „V niektorých krajinách boje trvajú, o niektorých sa hovorí viac, preto, lebo je tam ropa, o iných menej, preto lebo tam nie je nič, čo by svet zaujímalo. A tam začína všetko znovu a od začiatku,“ čítame v článku.
Len pri plánovitom prístupe a spoluzodpovednosti sveta môže vraj nastať poriadok, rozvoj a mier. „Preto  v týchto krajinách, ako dočasné riešenie vidím komunizmus. Je to koncepcia systému, v ktorom by chudobní a hladujúci mali garantovanou prácu – nie almužnu - aby sami mohli pracovať na sebe a mali svoje šance a svoj chlieb,“ vidí Wałęsa riešenie. Pripomína ale aj potrebu, aby sa bohaté krajiny podelili o svoje bohatstvo, „bohatí a sýti musia preto vytvoriť stabilizačný fond“, ktorý pomôže vyrovnávať rozdiely v životnej úrovni a dá šancu chudobným.
To všetko má byť robené v záujme stabilizácie sveta. „Sýti a pracujúci sused nás nenapadne, nebude robiť revolúciu ale bude sa tešiť zo života a využívať príležitosti a priazeň civilizácie,“ uzatvára svoje úvahy Wałęsa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára