Join nemare's empire

nedeľa 29. mája 2011

Summit G8 rokuje o Líbyi, Fukušime aj MMF

DEAUVILLE - Vo francúzskom letovisku Deauville dnes začal dvojdňový summit mocných krajín združených v skupine G8. Najvyšší predstavitelia Francúzska, Británie, Nemecka, Talianska, Spojených štátov, Japonska, Kanady a Ruska sa zaoberajú situáciou v Líbyi a v ostatných arabských krajinách, izraelsko-palestínskym konfliktom, ale aj problémami jadrovej bezpečnosti a obsadením uvoľneného miesta v čele Medzinárodného menového fondu (MMF) .


Prezident Barack Obama po rokovaní so svojím ruským kolegom Dmitrijom Medvedevom na okraj summitu povedal, že USA a Rusko sú odhodlané nájsť spoločnú pozíciu k americkému plánu vybudovať prvky protiraketovej obrany v Európe. Systém podľa neho uspokojuje bezpečnostné potreby oboch krajín.
    

Francúzsko a Rusko v Deauville oznámili definitívnu dohodu o kontroverznom nákupe francúzskych vrtuľníkových lodí Mistral pre ruské ozbrojené sily.
Dohode podľa médií predchádzalo delikátne rokovanie o cene a o možnosti poskytnutia západných vojenských technológií Moskve.
    

Prezidenti oboch krajín Nicolas Sarkozy a Dmitrij Medvedev oznámili, že boli odstránené posledné prekážky, ktoré dohode bránili.
Kontrakt, ktorého hodnota podľa ruskej tlače dosahuje výšku zhruba 1,5 miliardy eur, má byť podpísaný do 15 dní.
    

Rusko prejavilo záujem o francúzske lode už pred tromi rokmi. Okrem finančných otázok rokovanie brzdil odpor niektorých štátov Severoatlantickej aliancie, najmä USA a pobaltských krajín susediacich s Ruskom. "Francúzsko pevne verí, že studená vojna už pominula a Berlínsky múr padol," komentoval dnes kontrakt Sarkozy.
"Musíme považovať Rusko za spriatelený štát," dodal.
    

Centrom pozornosti pri summite je aj situácia v severnej Afrike. Podľa agentúry AFP sa dá očakávať, že G8 vyzve líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, aby prestal užívať silu proti opozícii.
Účastníci rokovania tiež podporia politické riešenie podľa vôle líbyjského ľudu.
    

Šéfovia krajín G8 tiež chcú vyhlásiť "trvalé partnerstvo" s Tuniskom a Egyptom, ktoré podľa nich už vyslovili túžby svojich obyvateľov, začali demokratické zmeny a požiadali o finančnú pomoc.
Chcú tiež vyzvať Izraelčanov a Palestínčanov, aby bezodkladne začali konať s cieľom dosiahnuť rámcovú dohodu o trvalom mieri.
    

Francúzsko dnes na summite G8 navrhne vytvorenie "síl rýchlej reakcie", ktoré by mali byť schopné reagovať na podobné incidenty, akým bola nedávna katastrofa v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima. Oznámil to na schôdzi francúzskeho parlamentu premiér François Fillon. Navrhované bezpečnostné sily by mali v prípade veľkých jadrových havárií mobilizovať všetky zdroje rozvinutých krajín.
Okrem toho sa Francúzsko podľa Fillona mieni zasadiť aj za zvýšenie bezpečnostných noriem pri prevádzke jadrových elektrární.
    

Štáty G8 chcú vyjadriť v osobitnom vyhlásení podporu Tokiu v úsilí o odstránenie dôsledkov fukušimskej katastrofy.
Japonsko v dokumente deklaruje svoju pripravenosť zorganizovať koncom budúceho roka na svojom území summit o otázkach jadrovej bezpečnosti.
    

Agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje napísala, že návrh komuniké zo summitu sa zaoberá okrem iného aj obsadením uvoľneného miesta v čele MMF. Kandidatúru francúzskej ministerky financií Christine Lagardeová vraj ale výslovne nepodporuje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára