Join nemare's empire

piatok 27. mája 2011

Smrtiaca infekcia je už vo Švédsku, Holandsku aj Británii!

BERLÍN/MADRID - Nemeckí experti pokračujú v horúčkovitom pátraní po pôvodcovi smrtiacej črevnej infekcie, ktorá už v krajine zabila troch ľudí. Zdrojom nebezpečnej nákazy sú podľa všetkého šalátové uhorky zo Španielska, v ktorých už baktériu našli. Pátranie po pôvode infekcie v noci na dnes vyhlásilo španielske ministerstvo zdravotníctva.


Agentúra DPA napísala, že chorých je v Nemecku už asi okolo 700, najmä na severe krajiny. V Španielsku sú v podozrení dve farmy v provinciách Malaga a Almeria, z ktorých môžu kontaminované uhorky pochádzať.
Majiteľ jednej z nich sa ale proti podozreniu energicky ohradil. "Asi potrebujú obetného baránka," povedal riaditeľ poľnohospodárskej farmy v Malage. Nevylúčil, že uhorka bola kontaminovaná pri nesprávnej manipulácii v Nemecku.
Gerd Sonnleitner, šéf nemeckého Zväzu poľnohospodárov, sa vyslovil za sprísnenie pravidiel pre dovoz zeleniny. "Žiadame, aby boli zavedené jednotné pravidlá pre celú Európsku úniu," uviedol v dnešnom vydaní denníka Rheinische Post. Pravidlá, ktoré sú v samotnom Nemecku veľmi prísne, by podľa neho mali platiť aj pre dovoz z tretích krajín.
Podľa oznámenia Európskej komisie experti skúmajú ďalší možný zdroj nákazy, tentoraz uhorky z Holandska. Črevná infekcia sa už rozšírila do Švédska, ktoré má k dnešnému dňu desať chorých, do Dánska, kde sú prihlásení štyria, do Británie s tromi postihnutými a Holandska s jedným.
Podľa agentúry DPA vyradili mnohé nemecké reštaurácie, jedálne, nemocnice a školy čerstvú zeleninu dočasne z jedálničkov. Dovozcovia španielske uhorky bojkotujú.
Nemeckí vedci zistili, že ide o bakteriálny kmeň typu HUSEC 41, ale zmutovaný, na ktorý nezaberajú antibiotiká ani penicilín. Chorí konzumovali vo zvýšenej miere surové paradajky, šalátové uhorky a listový šalát.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára