Join nemare's empire

nedeľa 29. mája 2011

Nakazené uhorky spustili v Európe epidémiu

Kontaminovaná zelenina sa dostala nielen k našim susedom. Nákaza sa šíri ďalej.

Bio uhorky zo Španielska, paradajky aj hlávkový šalát. Črevná baktéria EHEC spôsobujúca ťažké krvácajúce hnačky od minulého týždňa postihla viac než tisíc ľudí. Na následky zomrelo do nedeľného poludnia desať infikovaných.
Nákaza, ktorú pred niekoľkými dňami oznámilo Nemecko, sa rozšírila aj do ďalších krajín. Chorých hlási Švédsko, Dánsko, Veľká Británia, Francúzsko aj Holandsko.
Na český trh sa mohlo dostať až 120 kusov uhoriek, časť išla do predajní firmy Country Life, časť zrejme ďalším odberateľom, tvrdí Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia. Firme Country Life boli rizikové uhorky minulý týždeň dovezené z Nemecka, inšpektori SZPI vo firme dnes vykonávajú kontrolu.
Stiahnuť z obehu
Do Českej republiky bola v minulých dňoch dovezená šarža šalátových uhoriek zo Španielska. Inšpekcia sa informáciu dozvedela z únijného systému rýchleho varovania (RASFF). Experti zistili, že črevnú infekciu spôsobuje baktéria zvaná Enterohemoragická Escherichia coli. Nemecko už hlási prvé obete.



Podľa hovorcu inšpekcie išlo o dodávku bio uhoriek. "Uhorky boli dodané českej spoločnosti Country Life s ro, Nenačovice, Benešov. Podľa Nemcov boli distribuované aj do Maďarska, Rakúska a Luxemburska, "povedal Spáčil. Podľa neho už inšpekcia vydala pokyn, aby bol pre nebezpečnú dávku produktov uložený zákaz uvádzania do obehu, a ak sa tieto uhorky ešte nachádzajú v obchodnej sieti, aby boli okamžite stiahnuté. "SZPI tiež skompletizuje zoznam odberateľov, ktorý poslúži hygienikom pre monitorovania epidemiologickej situácie," dodal hovorca.


V Nemecku už na črevnú infekciu, spôsobené zrejme uhorkami, zomrelo už desať ľudí, ďalší ľudia sú vraj v ohrození života, infikovaných je vyše 1000 ľudí. Podľa lekárov sa počas súčasnej epidémie nebezpečná baktéria našla alebo je podozrenie na nakazenie u zhruba tisícky osôb. Normálne je v Nemecku 900 prípadov infekcie ročne.
Otrava aj vo Francúzsku
Prípady otravy jedlom, ktoré môžu súvisieť s črevným ochorením rozšíreným v Nemecku, dnes zaznamenali aj vo Francúzsku. Informovalo o tom dnes francúzske ministerstvo zdravotníctva. Všetky tri osoby ošetrované v nemocniciach sa nedávno vrátili z Nemecka a objavili sa u nich sprievodné javy nemeckej nákazy.


Napriek tomu predstaviteľ ministerstva zdravotníctva Francois Weber vo verejnoprávnej televízii France 2 dnes vyhlásil, že vo Francúzsku momentálne nie je rozšírená takáto nákaza.
Postihnutí farmári
Rozšírenie nebezpečnej črevnej infekcie v Nemecku vážne zasiahlo poľnohospodárstvo v južnom Španielsku. Z tohto regiónu pochádzali uhorky, ktoré sú zrejme zdrojom nákazy. Španielski farmári sa teraz sťažujú na prudký prepad predaja a podľa agentúry DPA zvažujú, že zažalujú Nemecko kvôli hospodárskym stratám, ktoré ich postihli. "Objednávky z Nemecka boli prakticky zo 100 percent stornované," uviedol šéf zeleninárskeho zväzu v španielskej autonómnej oblasti Andalúzia Fulgencio Torres. Rušené podľa neho nie sú len objednávky uhoriek, ale aj paradajok, cukiet a melónov.
Nemecko je pritom pre španielskych pestovateľov zeleniny najdôležitejším exportným trhom. Odborné kruhy tak odhadujú hospodárske straty na osem až desať miliónov eur denne. "Pre naše výrobky sa prakticky uzavreli hranice," vyhlásil pestovateľ Antonio García zo španielskej provincie Málaga. Podľa DPA poľnohospodári prestávajú zbierať uhorky, tie pozbierané často končia po celých debnách na skládkach.


Jedna z najhorších epidémií
Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v Štokholme označilo terajšiu epidémiu vyvolanú črevnou baktériou za jednu z najväčších svojho druhu na svete a v Nemecku vôbec najhoršiu v dejinách. Ročne sa v Spolkovej republike touto baktériou nakazí v priemere necelých 1000 ľudí, teraz bol tento počet prekročený za zhruba 14 dní. Niekoľko stoviek osôb je navyše vo veľmi vážnom stave; bežne sú to len desiatky. Baktériu EHEC objavili zdravotníci na zásielke uhoriek v severonemeckom Hamburgu, ktorý je jedným z najviac zasiahnutých miest v Nemecku.
Krajinský minister zdravotníctva susedného spolkového štátu Šlezvicko-Holštajnsko Heiner Garg však predpokladá, že zdrojov muselo byť viac. Odborníci predpokladajú, že súčasná epidémia ešte nedosiahla svoj vrchol. Nemecká ministerka poľnohospodárstva Ilse Aignerová dnes v tlači znova varovala pred konzumáciou surových rajčín, šalátu a šalátových uhoriek, ktoré by mohli byť zdrojom smrtiacej infekcie.
Zlyhávajú obličky
Jedovatý variant prospešnej črevnej baktérie Escherichia coli sa vyskytuje v žalúdkoch hovädzieho dobytka a ďalších hospodárskych zvierat. Do obehu sa dostáva prostredníctvom ich mäsa, mlieka alebo výkalov.
Chorí trpia ťažkými a krvácavými hnačkami a tiež hemolyticko-uremickým syndrómom, pri ktorom dochádza k zlyhaniu obličiek a chudokrvnosti v dôsledku rozpadu červených krviniek a nedostatku krvných doštičiek. Lekári v Hamburgu, kde sa infekcia objavila a kde je najviac postihnutých, už začali najvážnejšie chorým dávať nové lieky proti zlyhaniu obličiek. Látka sa v minulosti osvedčila pri experimentálnom liečení malých detí.

Udalosti okolo súčasnej vlny nákazy v Nemecku

Okolo 10. mája - V Nemecku sa začala šíriť nebezpečná črevná baktéria, enterohemoragická Escherichia coli (EHEC), ktorá vyvoláva ťažké a krvácavé hnačky a môže spôsobiť zlyhanie obličiek. Postihnutia boli spočiatku hlavne zo severe Nemecka, neskôr sa nákaza šírila ďalej.
21. mája - V spolkovej krajine Dolné Sasko zomrela osemdesiattriročná žena, ktorá bola od polovice mesiaca hospitalizovaná s krvácavými hnačkami. Laboratórne testy u nej preukázali infikovanie EHEC.
24. mája - Za dva týždne sa v Nemecku nakazilo 460 ľudí. Asi 80 bolo vo veľmi vážnom stave, na následky ochorenia pravdepodobne zomrela už druhá žena. Úradom sa do tejto doby nepodarilo objaviť zdroj nákazy, špekulovalo sa o znečistenej zelenine, pretože dve tretiny nakazených tvorili ženy, ktoré s potravinami často pracujú.
25. mája - Baktéria sa už objavila na celom území Nemecka, berlínsky Inštitút Roberta Kocha (RKI) evidoval 140 veľmi vážnych prípadov. Viac ako tretina zo 600 evidovaných prípadov pritom pripadala na severonemecký Hamburg. RKI zistil, že chorí konzumovali vo zvýšenej miere surové paradajky, šalátové uhorky a listový šalát.
26. mája - Hamburský hygienický inštitút oznámil, že zdrojom nákazy sú šalátové uhorky zo Španielska. Táto krajina je pritom jedným z najväčších producentov tejto zeleniny. Infekcia sa už objavila aj v Dánsku a vo Švédsku.
27. mája - V noci na piatok vyhlásilo španielske ministerstvo zdravotníctva pátranie po pôvode infekcie. V podozrení sa ocitli dve farmy v provinciách Málaga a Almería, poľnohospodári sa však proti podozreniu ohradili. Podľa agentúry DPA bolo chorých v Nemecku už okolo 700 a infekcia už zabila najmenej päť ľudí. Prvotné prípady sa objavili aj v Británii a Holandsku, všetci nakazení podľa dostupných informácií v nedávnej dobe zdržiavali v Nemecku. Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) začala v tuzemských obchodoch kontrolu šalátových uhoriek a náhodne aj ďalšej zeleniny pôvodom zo Španielska.
28. mája - Počet obetí črevnej infekcie v Nemecku vzrástol na deväť. Podľa lekárov sa počas súčasnej epidémie EHEC našlo alebo je podozrenie na nakazení u zhruba tisícky osôb. Normálne je v Nemecku 900 prípadov infekcie ročne. Hovorca českej SZPI oznámil, že podľa únijného systému rýchleho varovania bola do ČR v minulých dňoch dovezená šarža šalátových uhoriek zo Španielska, ktorá je zrejme kontaminovaná EHEC.
29. mája - Inšpektori SZPI začali s kontrolou firmy, ktorej v minulých dňoch doviezli rizikové uhorky. Výsledky kontroly a odoberaných vzoriek zatiaľ inšpekcia nemá, nie je ani jasné, či už boli uhorky v predaji. Nemecko oznámilo desať mŕtvych. Vyše sto uhoriek sa dostalo na český trh.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára