Join nemare's empire

sobota 27. augusta 2011

Hurikán Irene udrie na New York. Evakuujú ľudí

hurikán irene
Hurikán sa blíži. Aj keď oslabol, pri pobreží môže znova nabrať na sile.väčší obrázokAutor: AP

 Aktuálně.cz
Washington - Na východné pobrežie Spojených štátov začalo dorážať prudké vlnobitie a až trojmetrové vlny. Ide o predzvesť príchodu hurikánu Irene, ktorého rozvinutie v plnej sile očakáva Severná Karolína v sobotu. Preventívne bolo evakuovaných 200 tisíc ľudí - ako turistov, tak miestnych.
V New Yorku sa popoludní miestneho času zatvoria všetky letiská pre prílety. Podľa agentúry AP sa uzávierka týka predovšetkým letísk Johna F. Kennedyho, letisko LaGuardia a letisko Newark. "Budú uzatvorené výhradne pre prílety," povedal predstaviteľ letiskovej správy Steve Coleman.
New York sa pripravuje na najhoršie. Zastavuje hromadnú dopravu
Podľa neho ide o tisíce letov. Odlety z letísk sú zatiaľ povolené, ale väčšinu odletov z týchto letísk už zrušili priamo letecké spoločnosti.
V New Yorku sa kvôli hurikánu Irene dnes napoludnie miestneho času zastavia všetky druhy verejnej dopravy.

Živel už zničil tisícky domov

Živel, ktorý napríklad v Dominikánskej republike zničil tisícky domov, medzitým zoslabol na tretí stupeň. Jeho rýchlosť je 176 km / h, ale odborníci nevylučujú, že pri postupe bližšie k pevnine opäť zosilnie. V siedmich štátoch na americkom východnom pobreží bol vyhlásený stav pohotovosti - v Severnej Karolíne, Marylande, Virgínii, Delaware, New Jersey, New Yorku a v štáte Connecticut.
Ľudia v týchto regiónoch sa na príchod Irene pripravujú napríklad tým, že sa zásobujú vodou a potravinami, zabezpečujú svoje domy, autá i lode. Povinnú evakuáciu všetkých nízko položených oblastí New Yorku nariadil starosta mesta Michael Bloomberg.
Týkať sa má asi 250-tisíc obyvateľov. V prípravách na Irene a jej následky bude v štáte New York pomáhať aj národné garda.

Fotogaléria


Prezident Obama sa kvôli hurikánu vrátil z dovolenky v Massachusetts do Bieleho domu už v piatok, nie v sobotu, ako pôvodne plánoval.
Washingtonu sa vo štvrtok opäť otvorili školy po dvojdňovom uzatvorení budov kvôli inšpekcii ich statiky po utorkovom zemetrasení o sile 5,8 stupňa, ktoré malo epicentrum skoro 150 kilometrov juhozápadne od mesta.

New York, Boston a spomienky na Katrinu

Meteorológovia netaja obavy zo škôd, ktoré by Irene mohla napáchať aj v New Yorku a Bostone, teda ďalších veľkomestách, ktoré stojí v predpokladanej ceste hurikánu.
Newyorský starosta Michael Bloomberg vo štvrtok nariadil evakuáciu niekoľkých nemocníc a domovov dôchodcov a zrušil organizovanie viac ako 300 najrôznejších akcií a osláv plánovaných na víkend.
Obyvateľom amerického pobrežia odporučili evakuáciu
Pritom podľa agentúry AFP nevylúčil, že v pobrežných štvrtiach Brooklyn, Queens, Staten Island av južnej časti Manhattanu bude podľa okolností nariadená povinná evakuácia. Rozhodnutie má padnúť v sobotu ráno.

http://aktualne.centrum.sk/zahranicie/amerika/clanek.phtml?id=1240935

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára