Join nemare's empire

piatok 5. augusta 2011

Koniec eura klope na dvere (menový komentár)

Kríza na finančných trhoch sa prehlbuje, kapitál hľadá bezpečia a uteká do bezpečných prístavov.
autor: Valér Demjan
 

 Euro_peniaze_plameň:DreamstimeIde v podstate iba o dôsledok krokov centrálnych bánk, ktoré výrazne naštrbili pravidla fungovania finančného trhu bezbrehým dodávaním lacnej likvidity. A centrálne banky sú nepoučiteľné  i naďalej. V stredu Swiss National Bank znížila sadzby na nulovú úroveň a naznačila možnosť dodávania  lacnej likvidity CHF, ak bude pokračovať silný tlak na posilnenie CHF. Včera Bank of Japan priamo vstúpila na devízový trh intervenciou a navŕšila program dodávania JPY likvidity na úroveň 5 bil. JPY. Oba kroky bili trhmi limitované a CHF už v noci dosahoval nové historické úrovne.

ECB v koncoch

Korunu všetkému nasadila včera ECB, ktorá na svojom rokovaní o menovej politike odsunula inflačné riziká na odstavnú koľaj a spustila výpredaj eura. ECB včerajšími rozhodnutiami o spätnom zavedení programu nákupu vládnych dlhopisov rizikových krajín eurozóny a opätovnom spustení dodávaní lacnej euro likvidity cez 6-mesačné refinančné operácie naznačila, že je zahnaná do kúta. Naposledy ECB podporovala lacnou likviditou európske komerčné banky do polovice roka 2010, kedy tlmila dopady kolapsu Lehman Brothers. Včerajším rozhodnutím a obnovou oboch krajne rizikových programov len naznačila, že situácia sa jej vymyká spod kontroly. Ďalšie extrémne riešenie menovej politiky si prinesie i krajné výsledky a prehĺbenie krízy.

Ponuka nákupu je široká

Poďme však poporiadku nákupom rizikových dlhopisov krajín eurozóny chce ECB zabrániť kolapsu dlhopisového trhu, ale ktorého. Už včera totiž ECB intervenovala nákupom írskeho a portugalského dlhu, na druhej strane kolabuje španielsky a taliansky dlhopisový trh. Pri súčasných výnosoch je už takmer isté, že obe krajiny budú potrebovať externú finančnú pomoc z eurovalu (EFSF). Ten však zatiaľ má iba kapacitu 440 mld. eur, navŕšenie na 779 mld. eur a prípadne reálny nákup rizikových aktív z trhu musia ratifikovať jednotlivé parlamenty. Ktorí politici si však zoberú na plecia dlhy za krajiny ako sú Grécko, Írsko, Portugalsko, Cyprus, Španielsko, Taliansko a reálne začína tiecť do topánok Belgicku. Viac ako 1/3 krajín eurozóny už pomaličky nie je schopná udržať náklady na dlhovú správu vo svojej réžii. Je teda na mieste otázka  „musí tá druhá polovica krajín si utiahnuť opasky a platiť za nich účty?“.  Nezávidíme ECB pri nákupoch „toaletného papiera“ aj keď so širokou ponukou od Grécka až po Taliansko. Korunou všetkého je dnešný komentár menového komisára EU O.Rehna o možnosti emisie "európskych dlhopisov", čo by znamenalo zakrytie gréckeho "toaletného papiera"  nemeckou reklamou, to sa určite predá.
Graf európskeho dlhopisového trhu



Tlačme koľko to dá

Program dodávania lacnej euro likvidity za minimálne sadzby má opätovne slúžiť komerčným bankám na stabilizáciu a rekapitalizáciu. Ich bilancie nesúce dlhopisy od Grécka cez Írsko, Portugalsko, Cyprus, Španielsko, Taliansko a Belgicko kolabujú a preto je im treba podľa ECB pomôcť. Cena za omyly centrálnych bankárov a politikov tak bude astronomická, stačilo pri tom tak málo o nechať padnúť Grécko minulý rok. Možno by sme zažili turbulentné mesiace, koľko jeden maximálne dva. Krach Lehman Brothers dokázali trhy absorbovať, dokázali by to i pri Grécku, čo však pri kolapse polovice eurozóny.

Rozkol v ECB

Aby tomu nebolo všetko, tak včerajšie rozhodnutie eurozóny nebolo jednotné. Nemecký šéf Bundesbanky a člen ECB Weidmann tvrdo kritizoval oba programy ohlasoval proti. Nemci stratili kontrolu v ECB odchodom Webera a machináciami Francúzov s Talianmi, čoho výsledkom je nový taliansky  šéf ECB M.Draghi. Ako dlho sa dokážu pozerať Nemci na kroky ECB, ktorá svojimi činmi môže ohroziť stabilitu nemeckej ekonomiky. Odchod Nemecka z eurozóny pri súčasnom vývoji môže byť reálny, hlavne aj keď v samotnom Nemecku narastá averzia voči euru. Euro malo chrániť, ale zatiaľ len ohrozuje ekonomiku eurozóny, čo môže zrýchliť jeho odchod. Ak Španielsko a Taliansko požiada o finančnú pomoc z eurovalu, bude tak možno Nemecko prvé, ktoré zloží euro karty na stôl. 

Dnešný výhľad

EURUSD sa počas včerajšieho rizika po ECB nechal prepadnúť až k úrovni 1,4060/40, situácia je na trhoch naďalej veľmi vážna a dnešok nemusí byť výnimkou. Dnešný výhľad totiž o 14:30 prináša kľúčové dáta amerického trhu práce a prípadné sklamanie môže poslať trhy do ešte výraznejších červených čísiel. Rast rizika z hrozby dvojitého dna recesie ovára prípadne potenciál prielomu 1,40 a smerovania k minimám na 1,3940/20 (200-dňový kĺzavý priemer) resp. až k 1,3850/30. Lepšie dáta US ekonomiky by trhy mierne upokojili a návrat nad 1,42 by bol tlmený bariérou 1,4330/50 EURUSD. Sentiment ostáva rizikový s potenciálom ďalších predajov eura a odlivu kapitálu do CHF, zlata, USD, JPY.

Graf EURUSD

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára