Join nemare's empire

piatok 5. augusta 2011

Príbeh amerického úpadku. Nixon v Číne, tým to začalo

Richard M. Nixon
Začalo sa to Nixonomväčší obrázokAutor: TASR

Komentár - Už v júli roku 1971 v Kansas City americký prezident Richard Nixon pred skupinou osôb zastávajúcich vedúce pozície v oznamovacích prostriedkoch vyhlásil, že jeho krajina vstupuje ako veľká civilizácia do fázy, kedy sa v nej objavujú dekadentné tendencie, ktoré ju nakoniec zničia.
S odkazom na príklad starovekého Grécka a Ríma uviedol, že akonáhle veľké civilizácie začnú oplývať bohatstvom, stratia vôľu žiť a ďalej sa rozvíjať. Tiež predpovedal, že americká hegemónia bude počas nadchádzajúcich zhruba pätnásť rokov nahradená multipolárnym svetom, v ktorom sa Sovietsky zväz, západná Európa, Japonsko a Čína stanú vedúcimi mocnosťami.
USA tesne odvrátili bankrot a začínajú šetriť
Keď prednášal tieto slová, bol jeho poradca pre národnú bezpečnosť Henry Kissinger na utajovanej ceste do Pekingu, kde mal za úlohu pripraviť pôdu pre prvú návštevu amerického prezidenta, ktorú Nixon oficiálne oznámil až o desať dní neskôr.
Nixonova návšteva Pekingu rok nato viedla k otvoreniu "červenej Číny" a je všeobecne považovaná za jednu z najvýznamnejších udalostí v moderných dejinách Spojených štátov. Z opozičnej perspektívy možno Nixonovo otvorenie sa Číne považovať za jeden z najhorších momentov novodobej histórie USA vôbec.
Capitol
Ilutračné fotoväčší obrázokAutor: SITA/AP

Spomínaná Nixonova návšteva uviedla do pohybu dlhý reťazec udalostí, ktoré priamo prispeli k tomu, že sa tento týždeň Spojené štáty ocitli na samom prahu národného bankrotu. V roku 1979, sedem rokov po Nixonova návšteve Pekingu, vstúpili USA do diplomatických vzťahov so svojím ideologickým nepriateľom Čínou a prerušili oficiálne väzby so svojím dlhodobým spojencom Taiwanom.
Diplomatické vzťahy s Čínou nakoniec vyústili k rozsiahlemu transferu technológií zo Západu na Východ, k masívnemu rozkrádaniu amerického intelektuálneho vlastníctva, k nekonečnému zasielaniu lacného čínskeho tovaru do Štátov (vďaka čomu mnoho Američanov prišla o prácu), a v neposlednom rade samozrejme aj k ohromnej zadlženosti USA u Číny (a ďalších štátov).
Všetky tieto výpožičky napomohli tomu, že Spojené štáty ešte veľa rokov žili v ilúzii, že nestrácajú nič zo svojho dominantného postavenia vo svete. Rýchly vzostup Číny v posledných štyridsiatich rokoch bol čiastočne výsledkom čínskeho odhodlania a plánovania, ale tiež výsledkom zmeny politiky Spojených štátov, o ktorú sa Nixon zasadil.
Jednou zo zásadných príčin toho, že sa Nixonova predpoveď pádu USA stala sebenaplňujícím proroctvom, bola skutočnosť, že on sám spolu so svojimi nasledovníkmi urobili vopred premyslené kroky, vďaka ktorým k tejto situácii mohlo dôjsť.
Kým viedli studenú vojnu proti Sovietskemu zväzu, nechávali svojmu ešte väčšiemu rivalovi, Číne, priestor, aby sa mohol rozvíjať a prosperovať. Nixonov prejav v Kansas City bol vo svojej dobe v podstate neznámy.
Oproti tomu Barack Obama vo svojej prezidentskej funkcii robí otvorené vyhlásenie, ktoré celú záležitosť s Čínou posúvajú ešte ďalej. Napríklad zo záväzkov jadrového odzbrojenia, ktoré Obama urobil počas svojho príhovoru v Prahe v apríli 2009, bude v dlhodobej perspektíve Čína ťažiť oveľa viac, než Spojené štáty či Rusko.
Niekoľko amerických komentátorov už s ohľadom na výšku dlhu Spojených štátov opatrne hovorí o konci západnej - a konkrétne americkej - civilizácie. Civilizácie sa stávajú veľkými tým, že sú schopné rozpoznať svoje národné záujmy a tie potom prostredníctvom vojenských, obchodných a sociálnych nástrojov neúnavne presadzovať.
doláre
Americká ekonomika čaká na krach.väčší obrázokAutor: TASR/AP

V roku 1971, v ktorom Nixon predpovedal zánik americkej ríše, sa krajina nachádzala vo vojne, ktorú nemohla vyhrať, nieto ospravedlniť pred vlastnými občanmi. Hoci vojna vo Vietname mala poslúžiť ako presný príklad toho, čomu sa v budúcich rokoch vyhnúť, Spojené štáty od tej doby neustále vedú nevyhrateľné vojny.
Dlhová kríza je zažehnaná, Obama oznámil dohodu
Sú to pozitívne atribúty židovsko-kresťanského myslenia - predovšetkým ohľad na druhých, čo ženie Spojené štáty do vojen. Je však chybou nerozpoznať moment, v ktorom sa tieto pozitívne aspekty západnej civilizácie premieňajú v negatívne sily, ktoré privádza Spojené štáty na pokraj priepasti.
USA si jednoducho nemôžu naďalej dovoliť byť policajtom pre celý svet. Nemôžu si dovoliť odovzdať svoje technológie Číne. Nemôžu si ďalej ľubovoľne požičiavať peniaze. Musia začať zachraňovať samy seba. Avšak Američania - alebo prinajmenšom ich politická reprezentácia - tento fakt odmietajú prijať. A vďaka tomu sa štyridsať rokov stará Nixonova předpoveď začína napĺňať závratnou rýchlosťou.
Erik Best je komentátor a vydavateľ spravodajského webu Fleet Sheet.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára