Join nemare's empire

piatok 19. augusta 2011

Thomas Jacob o novom švajčiarskom zlatom franku a prečo je EÚ zlý nápad

Povedzte nám prosím o vašom nápade na zavedenie zlatého franku

Thomas Jacob: S radosťou. Myšlienka je výsledkom môjho záujmu o voľnú trhovú ekonomiku a hlavne moje presvedčenie, že komoditné peniaze najúčinnejší spôsob ako obmedziť vládne angažovanie sa v ekonomike. Myšlienka je jednoducho znovu zaviesť ďalšie zlaté mince meny vo Švajčiarsku na ústavnej úrovni.

DB: Je to podobné myšlienka strieborného Libertados v Mexiku?

Thomas Jacob: Podobnosť je, že sa jedná o právnu paralelu meny a komodity ako peniaze. Rozdiel je v tom, že švajčiarsky zlatý frank bude súkromne vyda. Úloha vlády bude obmedzená na definíciu vzhľadu a obsahu zlata v minciach a chrániť poctivé obchodné praktiky.

DB: Kde ste so svojím programom?

TJ : Švajčiarska ľudová strana aka Demokratická únia Centra, ja a Dr Ulrich Schlüer z najväčšej strany Švajčiarska, SVP, 8. marca predstavil iniciatívu parlamentu – mimochodom, v ten istý deň parlament založil právo zlata ako meny.

Zároveň so skupinou zapálených politikov a ekonómov, vrátane mňa, sme založili združenie zlatého franku za účelom koordinácie činností, ktoré majú pomôcť realizovať myšlienku o nadstranickosti projektu.

DB: Aké sú ďalšie kroky?

Thomas Jacob: príslušná komisia sa bude zaoberať návrhom pravdepodobne na zimnom zasadnutí. Bbudú prija a bude sa pracovať na nej, alebo pôjde priamo na parlamentnú pôdu na hlasovanie. Ak by tam nebol žiadny záujem, začneme občanskú iniciatívu. S 100 000 podpismi voličov môžme hlasovať priamo, nezávisle na tom, či sa to politikom páči alebo nie.

DB: Je nádej?

Thomas Jacob: No, som si istý že áno. Teraz je ten správny čas, problém je jednoduchý. Reč je o slobode voľby v menovej oblasti, niečo, čo nemôže byť proti dobrej viere. Nejedná sa primárne o útok dnešnej peňažný systém, ale dáva ľuďom slobodu voľby. Ak dnešný peňažný systém je dobrý ako úrady tvrdia, že je, nemusia sa obávať. Ak tomu tak nie je, tak by sme nemali byť nútený ho používať.

DB: Aká je finančná situácia vo Švajčiarsku teraz?

Thomas Jacob: ekonomika je silná a tak je aj finančný sektor. Vidím zvláštne výzvy k neistote ohľadom budúcich pravidiel a predpisov a ich presadzovanie. Jeden môj priateľ, Robert Nef, razil termín "vorauseilender Gehorsam", čo znamená, že švajčiarske orgány majú tendenciu k používaniu a presadzovanie národných a medzinárodných pravidiel a predpisov nielen na liste, ale v predstihu.

DB: Aká je u vás politická situácia?

Thomas Jacob: Naliehavý je náš vzťah s EÚ, finančné témy a prisťahovalectvo. Stranícka politika je do značnej miery rozdelená do SVP a zvyšok. SVP je často prvá, kto ukáže na problémy, ktoré ľudí trápia a politika ignorovala a má nebývalý úspech a ako najväčšia strana vôbec sa v súčasnej dobe blíži k asi 30. percentám hlasov. Hlavnými porazenými sú strany v strede, ktorý sa posunuli do ľava a smerom k EÚ v priebehu 90. rokov. Zdá sa, že protipól SVP vo väčšine otázok. Parlamené voľby tento rok na jeseň budú zaujímavé: v prípade, že SVP získa viac hlasov či sa pripojí vľavo alebozostane na terajšej platforme? To bude rozhodujúce pre švajčiarsku politiku v nasledujúcich rokoch.

DB: Ste fanúšikom Európskej únie?

Thomas Jacob: Nie. Moc korumpuje, a centralizácia vždy znamená vyššiu korupciu. Som federalista, v ideálnom prípade až po každého jednotlivca.

Denná Bell: Je Švajčiarsko zbližované s EÚ? Ako?

Thomas Jacob: Prieskumy ukazujú, že 80 percent je proti vstupu do EÚ. Väčšina politikov a takmer všetci úradníci sa chcú priblížiť a nakoniec vstúpiť do EÚ, ale dnes sa musia pohybovať opatrne. Je tu vždy nebezpečenstvo, že sa voliči budú búriť a v našom priamom demokratickom systém, môžeme hlasovať o každom probléme, ak politici preháňa.

Denné Bell: Prečo je zlatý frank potrebným?

Thomas Jacob: Prečo nie? Slobodná voľba je vždy prospešnou. Existuje mnoho potencionálne veľkých výhody, a to najhoršie, čo sa môže stať, je nevedomosť, ktorá je dobrá na nič.

Potom je tu otázka budúcnosti dnešného menového systému. Mám svoje osobné názory na to, ale chcem zdôrazniť, že nie je nutné, aby sste o mnou súhlasili, na podporu vytvorenia zlatého franku. K dispozícii je napríklad morálny problém s čiastočným rezervným systémom (Fractional Reserve Systém. PP), čo znamená, že niektorí ľudia vytvárajú peniaze "z ničoho" a verejnosť to zaplatí cez infláciu. Potom je tu "predstieranie poznania." Hayek hovoril: Proste neexistuje spôsob, ako môžu orgány vedi všetko, čo potrebujete vedieť, aby robili rozhodnutia pre celú ekonomiku.

V neposlednom rade je tu ďalšia otázka, na ktorú som nebol schopný odpovedať: V prípade, že menové orgány chcú pozitívnu infláciu, to znamená, že množstvo peňazí v obehu musí rásť rýchlejšie ako tovaru a služieb - a to je rast peňažnej zásoby, v dnešnom systéme, To všetko je podporené zodpovedajúcej sume dlhu. Ako si môžete uložiť čoraz väčšie množstvo na dlh? Nie je to šialený nápad? Pokiaľ ide o cestu k zmene, páči sa mi Hans Sennholz čo povedal v prejave v roku 1984 na Mises Institute: "Iba v slobode, len cez paralelný štandard, je možné, že niekedy dospejeme k pravej menovej reforme."

DB: Čo by zlatý frank mohol urobiť...

Thomas Jacob: ľahko zrozumiteľné a použiteľné tovarove mince, peniaze by sa stali ľuďom "zmyslovým zážitkom" hrať sa zo skutočnými peniazmi. Ľudia pocitia že majú v ruke zlaté h franky a okamžite a intuitívne pochopia rozdiel medzi "skutočnými" a "fiat" peniazmi. (Fiat currency.PP) Finančný svet pre nich už nikdy nebude ako predtým.

Na praktickej úrovni by zlatý frank mal byť vyrábané ako bimetalové mince, od púhych 0,1 gramov zlata v centre. Táto minca bude stáť asi 5 dolárov, a mnohým ľuďom prístupi zlato prvýkrát. Tým sa otvárajú nové trhy pre zlaté mince aj mimo Švajčiarsko. Právna ochrana pred zdaňovaním učiní zlaté franky atraktívne pre životné poisťovne, penzijné fondy, atď. Podľa jedného odhadu dodatočný dopyt po zlate vo Švajčiarsku zvýši cena zlata o 11 percent.

DB: Čo budú ostatné krajiny robiť?

Thomas Jacob: V závislosti od vývoja vo Švajčiarsku, dokážem si predstaviť rôzne scenáre. Všetky sú pozitívne, ale je príliš skoro špekulovať o špecifikách.

DB: Čo vás viedlo k myšlienke?

Thomas Jacob: Aby som bol úprimný, viera v "zdravú menu." Zo skupinou poslancov SVP sme to preberali a Ich obavou bolo zabezpečenie dostatočného množstva zlata v našej národnej banke, čo je podľa mňa dobrý nápad, ale nerieši jadro problému. Pôvodne som chcel použiť zvyšné zlato ako základ pre paralelnú menu zlatého franku. Po obrovských stratách národnej banky v minulom roku sa toto zvýšenie stalo utopické, a sústredil som sa na dnešný návrh.

DB: Ste motivovaný rakúskou ekonomickou školou - niekto, kto verí v misesovskú Human Action?

Thomas Jacob: Presne tak. Ale je to politická akcia ktorý môže pôsobiť rušivo aby sa o nej viedli diskusie.

DB: Aký je váš pohľad na striebro?

Thomas Jacob: Oddelenie peniaze od štátu. Akonáhle bude zavedený zlatý frank som si istý, že bude ľahké urobiť nakoniec to isté zo striebrom.


http://dolezite.sk/Thomas_Jacob_o_novom_svajciarskom_zlatom_franku_a_preco_92.html#ixzz1VSdTuWy9

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára