Join nemare's empire

piatok 19. augusta 2011

Svet sa trasie pred recesiou. Ázijské burzy prudko padli

Južná Kórea kraľovala v piatok ostrým stratám na ázijských akciových trhoch.

autor: Libor Akrman
 


Obchodník na burze v Tokiu. Snímka: ReutersNa tie sa preniesla ďalšia vlna obáv o globálny rast a z návratu recesie. Do vývoja v Ázii sa tiež premietli slabé štatistiky z USA a správa, že Fed začal preverovať americké pobočky európskych bánk.
Vďaka tomu už predtým spadli európské burzy a neskôr aj Wall Street. Do Ázie sa tieto "zlé" správy preniesli až o deň neskôr.
Najviac stratila burza v Južnej Kórei, kde index KOSPI prepadol o 4,8 percenta, austrálsky S & P / ASX 200 ubral 2,82 percenta a index burzy v Hong Kongu Hang Seng Index klesol o 2,3 procenta. Nedarilo sa ani akciám v Japonsku - index Nikkei stratil 2,51 percenta, zatiaľ čo čínsky Shanghai Composite klesol o 1,3 percenta.
"Strach ovláda trhy, neexistuje nič čo by vyvolávalo dôveru," povedal Tom Kaan, riaditeľ predaja Louis Capital Markets v Hongkongu. "Je to ako situácia, keď chytáte padajúci nôž, a bohužiaľ ten nôž je veľmi ostrý."
Straty v Ázii odrážajú prudký štvrtkový výpredaj v USA, kde sa zvýšili obavy o zdravie ekonomiky. "Šokujúci bol predovšetkým výsledok priemyselného indexu z okolia Philadelphie, keď sa čakal jeho mierny rast na 4 body, ale index prepadol na mínus 30 bodov, čo znamená najnižšiu úroveň od marca 2009," uviedol analytik Josef Nemý z Komerční banky.
Mnohí analytici sa pýtajú, či medvedí trh - ten, v ktorom dlhodobý trend je negatívny - sa už naplno prejavil, alebo bude pretrvávať.
"Medvedie trhy prichádzajú v čase, keď je nálada investorov dole a prichádza oslabenie dopytu a ako dôsledok zlých správ," povedal BBC analytik Chou Chong z Aberdeen Asset Management. "Západné krajiny sú nútené čeliť obdobiu nižšieho rastu a tlmeného dopytu. To vyvíja tlak na trhový sentiment," dodal.
Zhoršenie situácie v globálnej ekonomike naznačila v piatok tiež Deutsche Bank, ktorá znížila výhľad rastu pre Čínu, keď uviedla že spomalenie hospodárskeho rastu a dokonca aj možnosť recesie v Európe a USA teraz prevážili uťahovanie čínskej úverovej politiky, ktorá je považovaná za najväčšie riziko pre tamojšiu ekonomiku .
Nadviazal tak na štvrtkový výhľad celosvetového rastu, ktorý vo štvrtok znížila banka Morgan Stanley.
"Čína potrebuje ľudí, aby kupovali ich výrobky, aby mohla rásť. V prípade, že zvyšok sveta spomaľuje, bude aj Čína spomaľovať," povedal Kaan. "Sme v recesii. Ako hlboká je a ako dlho bude trvať, je otázka, na ktorú musíme nájsť odpoveď," dodal.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára