Join nemare's empire

utorok 23. augusta 2011

Krajina je zlepenec, môže sa rozpadnúť


Líbya je po konci Kaddáfího režimu rozdrobená, je to zlepenec rôznych
celkov, tvrdí Fingerland.


Dá sa predpokladať, čo nastane v Líbyi po páde Muammara Kaddáfího?
Krajina ukončila jedno obdobie neistoty, ktoré sa týkalo toho, kedy a ako padne Kaddáfího režim. Teraz nastáva podobné obdobie, ktoré rozhodne, ako bude nová Líbya vyzerať. Občianska vojna medzi prívržencami Kaddáfího a tými, ktorí sa ho počas mnohých mesiacov pokúšali zvrhnúť, však nehrozí. Pravdepodobne už len málokto bude ochotný riskovať svoj život
na obranu niečoho, čo sa už definitívne končí. Líbya však pred sebou nemá jasnú perspektívu a ide o spoločnosť
dosť fragmentovanú. Preto sa môže rozhorieť boj o to, aká bude v budúcnosti, prípadne kto bude mať veľký podiel na jej ropnom bohatstve.


Hrozí podľa vášho názoru aj rozpad krajiny? Myslím si, že áno, aj keď nie bezprostredne. Môže sa prejaviť určitý rozdiel medzi záujmami východu a západu krajiny. Líbya nie je štát, ktorý by mal dlhodobú tradíciu jednoty a mentálnej identity, ako je to napríklad v Egypte. Je to skôr zlepenec rôznych celkov a hlavné štiepenie by mohlo nastať medzi západom a východom. Sú tam však aj kmeňové a národné záujmy, pretože v Líbyi sú Arabi i Berberi.

Je vôbec reálne, aby nová Líbya prešla od totality na plnohodnotnú demokraciu? Nie, pokiaľ budeme hovoriť o veľmi kvalitnej demokracii západného typu. V Líbyi by sa mohol ujať nejaký umiernený režim, menej násilný, než ten Kaddáfího. Štandardná západná demokracia tam nemá ukotvenie. V líbyjskej spoločnosti neexistujú silné inštitúcie ani dôležité prvky pre rozvoj demokracie, ako napríklad občianska spoločnosť alebo tradícia verejnej diskusie
.


Bude tu kľúčovú úlohu zohrávať svet
a západné mocnosti?
Západ sa bude musieť rozhodnúť, ako sa bude ďalej angažovať. Pádom Kaddáfího režimu sa skončí vojenská úloha NATO, ktorá bola doteraz ešte relatívne jednoduchá. Vzhľadom na to, že Líbya je dôležitým dodávateľom ropy do niektorých európskych štátov, tie budú mať záujem, aby sa tamojšia situácia stabilizovala. Na druhej strane, bude panovať nechuť voči priamemu a intenzívnemu zasahovaniu, pretože celý rad štátov, ktoré sa teraz angažujú v Líbyi, ako je napríklad Británia, majú veľmi zlú skúsenosť z Iraku. Bude to dilema a sám som zvedavý, nakoľko sa Západ bude chcieť angažovať v krajine, ktorej situácia je preňho veľmi dôležitá, ale neriešiteľná.


Kam by mohol utiecť Muammar Kaddáfí? Kaddáfí by už dnes len veľmi ťažko zohnal krajinu, ktorá by ho bola ochotná prijať. Tú príležitosť zrejme prepásol pred niekoľkými týždňami, keď mu niektorá z afrických krajín alebo Venezuela mohla poskytnúť azyl a vydávať to za príspevok k zmierlivému vyriešeniu celého problému. Vzhľadom na to, že Kaddáfí tento moment nevyužil, bude pre štát, ktorý má voči nemu sympatie, veľmi ťažké obhajovať sa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára