Join nemare's empire

streda 31. augusta 2011

Zlatá horúčka zasiahla aj Slovensko


Investície. Čoraz viac Slovákov hľadá istotu v zlate. Odborníci vyzývajú na opatrnosť.
Snímka: ReutersPrudko rastúce ceny zlata vo svete zvýšili hlad po drahom kove aj u nás. „Nárast obchodov
 je päťnásobný oproti rovnakému obdobiu minulého roka,“ potvrdil pre HN finančný riaditeľ spoločnostiGold Invest Slovakia Slavomír Fogaš. Slováci sa podľa neho začínajú čoraz viac pozerať na žltý kov ako na bezpečný prístav v neistých časoch.
Máme však stále vo zvyku viac „okukávať“ a pýtať sa ako nakupovať. „Je oslobodené od DPH
, a to v celej Európskej únii. Zlato je istota aj rezerva,“ nabáda na nákup Michaela Kováčová z Euro East. „Sú predpoklady že o 34 rokov bude zlato úplne vyťažené,“ dodáva.
Chceme skutočné zlato V prípade ušľachtilého kovu však Slováci „hrajú“ na istotu. Pred „zlatými“ investičnými fondmi dávajú prednosť priamej kúpe drahých mincí či odliatkov. „Od začiatku roka presiahla hodnota desať miliónov amerických dolárov (približne 6,9 milióna eur),“ odpovedal Peter Bobik z Tatra banky na otázku
, koľko peňazí preinvestovali Slováci pri nákupe fyzického zlata cez banku.
Na „papierové“ investovanie do zlata sú u nás k dispozícii štyri fondy. Podľa Ivana Znášika, výkonného riaditeľa Slovenskej asociácie správcovských spoločností, je vo fondoch približne 1,23 milióna eur. Aj tu však záujem rastie
. „V medziročnom porovnaní sme zaznamenali 50-percentný nárast v záujme Slovákov o investície do zlata,“ hovorí
 Michal Valentík zo spoločnosti ČP Invest, ktorá u nás spravuje najväčší fond svojho druhu s názvom Zlatý otevřený podílový fond.
Čakajú prepad Prudký rast cien zlata z minulých týždňov vystriedalo v posledných dňoch klesanie. Z minulotýždňového rekordu na úrovni viac ako 1 900 dolárov za trojskú uncu (31,1 gramu) si v pondelok odpísalo až 115 dolárov. Z viacerých strán začali prichádzať správy o praskajúcej bubline, ktorá má ceny drahého kovu poslať ešte nižšie. „Myslím si, že zo zlata raz bude veľká bublina. Ten čas však podľa mňa zatiaľ nenastal,“ upokojuje Pavel Hála zo spoločnosti Silverum. „Ak by sme započítali infláciu, tak cena zatiaľ neprekonala ani maximum z roku 1980 (približne 2 300 dolárov v dnešných cenách),“ upozorňuje.
Tohtotýždňový pokles ceny zlata však nebude posledný. „Krátkodobo môže prísť k väčšej korekcii, možno až o 30 percent,“ predpovedá Ronald Ižip z Trim Brokeru. Niektorí odborníci očakávajú väčšie prepady ceny ešte tento rok, či to bude už teraz, alebo až v novembri, však nevedno. „Každý investor by mal mať časť svojho portfólia v zlate, a to minimálne na úrovni desať percent,“ prízvukuje Ižip.
Z dlhodobého hľadiska sa podľa analytikov stále oplatí investovať do zlata, no treba byť obozretný. „Ako špekulatívnu investíciu už zlato neodporúčam,“ uzatvára analytička spoločnosti Across Wealth Management Jana Dirgová.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára