Join nemare's empire

piatok 5. augusta 2011

Je tu čierny piatok. Trhy panikária, investori predávajú

Wall Street
IIustračné fotoväčší obrázokAutor: TASR/AP

Bratislava - Akciové trhy sa prepadávajú po celom svete. Niektoré indexy padli najhlbšie od krachu americkej banky Lehman Brothers.
Investorov vystrašilo rozhodnutie Európskej centrálnej banky, ktorá začala nakupovať talianske dlhopisy. To ich utvrdilo v tom, že s talianskou dlhovou krízou to je vážne zlé.
Taliansko ťažia dlhové problémy. Hľadá pomoc v EÚ
Výpredaje ešte umocnili správy o tom, že americká ekonomika sa zrejme opäť ponorí do recesie.

Výpredaje na trhoch

Všetko sa to podľa ekonómov začalo včerajšou tlačovou konferenciou Európskej centrálnej banky, na ktorej jej šéf Jean-Claude Trichet oznámil, že banka začala skupovať talianske dlhopisy.
To následne vystrašilo investorov po celom svete. Všetky hlavné americké akciové indexy sa rad za radom prepadli. Index Dow Jones si odpísal 4,31 percenta, teda najviac od pádu Lehman Brothers v roku 2008, S & P 500 stratil 4,78 percenta, Nasdaq Composite prišiel o 5,08 percenta.
Wall Street tak padal deväť z posledných desiatich dní a ocitol sa na deväťmesačnom minime. Americké akcie sú v súčasnosti najlacnejšie za posledných 21 rokov, ak sa berie do úvahy pomer medzi cenou akcie a čistého zisku, ktorý nesie firma.
Taliansko spravilo razie v ratingových agentúrach
Podobná panika zachvátila aj Áziu. Klesol japonský akciový index Nikkei, najviac v Ázii stratil taiwanský index, ktorý sa prepadol až o 5,6 percenta. Vlna výpredajov nevynechala ani Austráliu.

dolár a juan
IIustračné fotoväčší obrázokAutor: TASR/AP

Podobná situácia je aj na Starom kontinente. Európsky index Eurofirst 300 spadol o 2,8 percenta a londýnsky o 3,2 percenta.

Taliansky strašiak

Investori majú strach z dlhovej krízy, ktorá sa rozlieva Európou. Najnovšie je dlhovou chorobou postihnuté Taliansko. Výnosy z dlhopisov krajiny prekonávajú nové rekordy a šíria sa obavy, že Rím nezvládne svoj enormný dlh. Európska centrálna banka sa rozhodla kúpiť talianske dlhopisy, od ktorých dávajú investori ruky preč.
Taliansko a Španielsko môžu euro zničiť
"Investori sa vyľakali, že situácia je taká vážna a záujem o talianske dlhopisy tak slabý, že ich musí nakupovať ECB," skonštatoval analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.
Výpredaje by mohli pokračovať až dovtedy, kým európski alebo americkí politici trhy neupokoja. Uchlácholiť by ich mohlo podľa Borosa navýšenie eurovalu alebo ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie zo strany americkej centrálnej banky Fed.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára