Join nemare's empire

nedeľa 14. augusta 2011

Ropná škvrna z plošiny Shell ničí Severné more



ropná plošina
Ilustračné fotoväčší obrázokAutor: Aktuálně.cz
16:55 | 14.8.2011 | TASR
Londýn - Ropná škvrna o dĺžke 31 km a šírke 4,3 km sa vytvorila na hladine Severného mora v dôsledku úniku ropy v okolí ropnej plošiny Gannet Alpha koncernu Shell.
Ako vyplýva z dnešných informácií prevádzkovateľa plošiny, experti predpokladajú, že sa ropa prirodzeným spôsobom rozptýli a neohrozí žiadnu z pobrežných oblastí.
Pre morskú faunu predstavuje však ohrozenie aj bez toho, aby sa dostala na pobrežie, pripomínajú ochranári, ktorí však nedisponujú nezávislými informáciami o rozsahu znečistenia.
Shell, ktorý havárii už podľa sobotňajšieho stanoviska nepripisuje väčší význam, ani naďalej nezverejnil údaje o množstve unikajúcej ropy z trhliny, ktorá by mala byť medzičasom "pod kontrolou".
Trhlinu objavili ešte v stredu, oficiálne o nej informovali v sobotu. Britské ministerstvo energetiky v ten istý deň v Londýne oznámilo, že incident je predmetom vyšetrovania. Podľa slov jeho hovorcu dostal rezort od Shellu informácie, že množstvo unikajúcej ropy je limitované.
Podľa názoru podpredsedu škótskych zelených Patricka Harvieho je ešte priskoro na posúdenie vážnosti danej udalosti, v každom prípade je však nutná rýchla a efektívna reakcia koncernu Shell.
Koncern informoval, že nasadil podvodného diaľkovo ovládaného robota, ktorý by mal preskúmať miesto úniku. Navyše je pripravené aj plavidlo s chemikáliami, viažucimi ropu. Celkovú situáciu monitorujú i zo vzduchu.
Spomínaná plošina, na ktorej sa podľa informácií BBC ťaží okolo 13 500 barelov ropy denne, sa nachádza asi 180 km od škótskeho pobrežného mesta Aberdeen.
Jej prevádzkovateľom je síce koncern Shell, podiely v nej má však aj koncern Esso, ktorý je súčasťou amerického gigantu Exxon.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára