Join nemare's empire

utorok 16. augusta 2011

Zlá správa z Nemecka. Motor eurozóny sa takmer zastavil



Nemecká ekonomika zaznamenala v druhom štvrťroku nečakane prudké spomalenie.
autor: ČTK

Medzištvrťročné tempo rastu hrubého domáceho produktu sa prepadlo na 0,1 percenta z revidovaných 1,3 percenta v prvom štvrťroku a bolo najhoršie od prepadu zo začiatku roku 2009. V medziročnom porovnaní HDP stúpol o 2,8 percenta po predchádzajúcom tempe 5,0 percenta, informoval v dnešnom rýchlom odhade spolkový štatistický úrad.
Ekonómovia podľa agentúry Reuters spomalenie čakali, avšak miernejšie. V priemere odhadovali štvrťročný rast na 0,5 percenta a medziročné tempo na 3,2 percenta.
Úrad pôvodne pre prvý štvrťrok uvádzal medzikvartálny rast 1,5 percenta a medziročné tempo 5,2 percenta, čo bol najrýchlejší nárast od zjednotenia Nemecka v roku 1990. Dnešné revízie výkonu prvého štvrťroka sú súčasťou pravidelného päťročného prehodnocovania ekonomických štatistík od začiatku 90. rokov.
Akcie v západnej Európe v reakcii na prepad rastového tempa v Nemecku výrazne klesli. Index FTSEurofirst 300 začal obchodovanie poklesom o 0,7 percenta a nemecký index DAX oslabil o jedno percento. "Je to veľké sklamanie," konštatoval Jörg Luschow z banky WestLB. Kurz eura klesol po údajoch voči doláru o 0,4 percenta a proti švajčiarskemu franku o 1,1 percenta.
Ekonómovia zatiaľ nemajú k dispozícii konkrétnejšie údaje, podľa niektorých by však útlm mohol byť spôsobený vývojom v stavebníctve, ktoré zažilo vďaka počasiu priaznivý prvý štvrťrok a takmer žiadny medzikvartálny rast vo druhom. Poukazuje sa tiež na slabnúci rast domácej spotreby.
Základnou príčinou je však zhoršený vývoj globálnej ekonomiky, ktorý podkopáva nemecký vývoz, až doteraz motor prudkého rastu. "Nemecko sa nemôže úplne odlúčiť od svetovej ekonomiky, "povedal Jörg Krämer z Commerzbank. Údaje z Nemecka nie sú dobrým znamením pre prvé odhady štvrťročného rastu v celej eurozóne, ktoré vyjdú dnes pred poludním. Spolu s číslami o stagnácii francúzskej ekonomiky z minulého týždňa naznačujú, že predpovede o raste HDP eurozóny o 0,3 percenta sú zrejme príliš optimistické. "Nie je to pre HDP eurozóny nič pozitívneho. Nemôžeme teraz očakávať viac ako stagnáciu, "povedal Luschow z WestLB.
Najväčšia európska ekonomika zažívala od konca finančnej krízy a globálnej ekonomickej recesie hviezdny rast. Vlani vďaka silnému vývozu stúpla o 3,6 percenta po prepade o 4,7 percenta v roku 2009, čo bol najhorší výsledok od druhej svetovej vojny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára